Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur stort värde har en gala för ”lokala hjältar”?

/
  • Baron Bane – lokalt band från Gävle som lyckats utanför distriktets gränser.
  • Simian Ghost – lokalt band från Sandviken som lyckats utanför ­distriktets gränser.

I kväll är det dags för Local Heroes-galan på konserthuset i Gävle.

Annons

Det är en tillställning som hyllar det lokala musiklivet, ett sätt att få fokus på den lokala musiken. Men finns det behov av galan?

Att det gått inflation i galor kan man verkligen säga. Det känns som det är en gala varenda vecka på tvn, är det inte P3 Guld så är det Guldbaggegalan eller en Idrottsgala.

En gång i tiden, för drygt 20 år sedan, startade musikprofilen Claes Olson en spalt i Arbetarbladet där han skrev om lokal musik och döpte den helt sonika till Local Heroes. Efter några år tog jag över den avdelningen på AB, det var inte alltid det lättaste. Jag försökte hela tiden hålla en positiv kommunikation, att höja det som jag tyckte var bra, strunta i dissen men försöka komma med konstruktiva tips.

Ibland var det jobbigare än normalt när man kunde få en 90 minuter lång livetejp med ett bluesband från Ockelbo eller 30 låtar med dödsmetall. Oftast var det ett underhållande och roligt sätt att få en bättre insyn på det lokala musiklivet.

På något underligt sätt har Gävles (med omnejd) musikliv hamnat i utkanten av det som storstadsmedier skriver om. Det har, genom de 35 år som jag varit mer eller mindre involverad i musiklivet, varit väldigt upp och ned. Runt tidigt 1980-tal var det med Di Levas framfart och skivbolaget Mamma ett intresse för staden i stort, men oftast hamnar vi i någon sorts medieskugga i förhållande till Stockholm jämfört med Umeå och Sundsvall som ligger betydligt längre bort från huvudstaden.

Musiklivet i Gävle har oftast hållit bra klass, men på något knepigt sätt har det varit svårt för band att slå igenom nationellt. I dag är det givetvis en alldeles utmärkt idé med en gala för att lyfta upp det lokala musiklivet, att ge all uppmärksamhet till duktiga musiker och kreativa musikmänniskor.

Just nu har vi flera band som blir uppmärksammade både in- och utomlands. Som Baron Bane, Simian Ghost och Deer Tracks. Även om inget av banden gör lättsam listmusik så har de så pass hög kvalité att vi kommer att höra om dem länge framöver. Trakterna är full med bra musik som borde komma fram mer, men frågan är om den gör det i detta sammanhang. Inte alls så att jag har något emot Local Heroes-galan, tvärtom, men kanske är den inte något mer värd än att det blir den där kvarten av berömmelse, som Andy Warhol skulle ha sagt.

Men jag har givetvis helst fel och hoppas att alla medier rapporterar därifrån. Och går ni dit i morgon kväll (det ska ni väl?) så lovar jag att ni kommer hitta nya favoriter. Sen behövs ju givetvis den där rocklubben som tar emot lokala band och som jag efterlyst länge.

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

Mer läsning

Annons