Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I andra akten tar det fart

/

Annons

”25 år över ett millennium”. Det är underrubriken på jubileumsrevyn som det spelglada och ambitiösa sällskapet Bomhus Nästa serverar genom sex föreställningar från nyårsafton till och med 10 januari. Och huvudtiteln i denna 34:e produktion sen starten 1983 håller vad den utlovar, här backas det och tar småningom ordentlig fart. Andra akten är helt enkelt strålande.

Med researchhjälp av Borgarskolans medialinje (årskurs 3) har gamla nummer plockats fram ur videoarkiven och dammats av för att ges ut i ny tappning.

Detta blandas i en lagom mix med nyskrivet up-to-date-material.

Det skulle onekligen kännas tomt utan en nyårsrevy i Gävle, men här har vi en som håller hårt på traditionerna med sång och välbekant musik, sketcher och dans.

Det skojas exempelvis om alkoho(miss)lbruk, cementhäckarna på landstinget, den upp över öronen sponsrade vården, kommunens bristande väghållning, Carinas klagan, Brynäsfans och fenomenet Posa Serenius.

”Vårvikssången” och särskilt ”Provfilmningen”, från produktionerna 1992 respektive 1994, är favoriter i repris under en annars något ojämn första akt. Här hade nog förestäningen mått bra av att en del skämt som är täckt med mossa hade strukits.

Hur som helst, det finns mycket annat som uppväger denna randanmärkning.

Conny Lindström drar ett stort lass som rolig gubbe och musiker tillsammans med Ove Gerdin som kompat både Lundell och Uggla. Brynäsfanset Sölve Hellström och vaktmästar’n Leif H Holmgren är även de rutinerade teaterrävar som bär upp diverse sketcher och monologer. För skönsången svarar Sven-Erik Eriksson (”Han gör Delilah bättre än självaste Tom Jones”, var det någon som uttryckte det) och Eva (”Maria” ur West Side Story) Forsström. Balettflickorna lättar upp det hela med sina både fartfyllda och visuella inslag.

Mest skrattade jag åt några nummer i andra akten. Conny, Ove och Svenne på pisserian påminner om både Benny Hill och Mr Bean.

Och när Conny fritt översätter en ”Halleluja”-predikan på engelska till svenska når revyn en sorts höjdpunkt.

Förre danspedagogen Per Jäderberg (nu it-pedagog) har all heder av sin debut som regissör. Även om det är precis som han själv säger, det är de som står på scenen som gör det största jobbet.

Hoppas Bomhus Nästa kan fira sitt 50-årsjubileum också, när vi skriver 2033.

Mer läsning

Annons