Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år blir det Lasse som lämnar över till Kalle

/
  • Lasse Kronér har hedersuppdraget. Han ska  tända juleljuset fem minuter i tre på julaftonens eftermiddag och välkomna Kalle Anka och hans vänner.
  • SVT:s stora juldrama är ”Selma”. Selma Lagerlöf (Helena Bergström) vid havet på Sicilien.
  • Musik på juldagen. Då sänds ”Abba: The Mamma Mia Story” i TV 3. En brittisk dokumentär från 2008 där bland andra Benny Andersson intervjuas.Foto: Granada Media International
  • Ses på nyårsdagen. Anna Littorin, Ulf Friberg, Kristina Törnqvist, Christoffer Hedén, Henrik Ljung och Kristoffer Berglund i Jonas Gardells ”De halvt dolda” som startar 1 januari i SVT. Foto: Jeffrey Richt
  • Storfilm med Johnny Depp. TV 4 visar ”Pirates of The Caribbean: död mans kista” i jul.Foto: Buena Vista

Annons

Julen står för dörren och tv-kanalerna har laddat upp med massor av filmer, dramasatsningar och årskrönikor. Lasse Kronér är julvärd, Selma Lagerlöf skildras i årets kostymdrama ”Selma” och SVT och TV 4 slåss om att locka flest uppesittarkvällstittare.

Som vanligt är det Sveriges Television som satsar störst och mest under jul och nyår. TV 3, Kanal 5 och de andra kommersiella kanalerna pausar sina populära tv-serier under helgerna och ger fritt fram för SVT och i viss mån TV 4.

I år är det den folkkäre göteborgaren Lasse Kronér som får hedersuppdraget att tända juleljuset fem minuter i tre på julaftonens eftermiddag för att sedan lämna över till Kalle Anka och hans vänner.

Förutom Kalle, påven, ”Svensson, Svensson” och Karl-Bertil Jonsson så bjuder SVT på julaftonskvällen på musik den hyllade duon Robert Plant och Alison Krauss.

SVT:s stora juldramasatsning är ”Selma” med bland andra Helena Bergström och Alexandra Rapaport. Manus är skrivet av Åsa Lantz och Erik Leijonborg regisserar. På nyårsdagen visas det första avsnittet av ”De halvt dolda”, en serie skriven av Jonas Gardell. I rollerna syns skådespelare som David Dencik och Marie Richardson.

SVT satsar även på dokumentärer, bland annat om skådespelaren Ernst-Hugo Järegård. Den har premiär den 28 december. Samma kväll visas också ”Med adresslapp runt halsen”, det är en dokumentär om finska krigsbarn i Hälsingland som gör en resa tillbaka till barndomen. Också TV 4 gör dokumentärer, som ”Tsunamins barn”, Annika Hagströms skildring av livet efter tsunamin. På annandag jul har det gått fyra år sedan tsunamin chockade bland annat Thailand.

Det blir också diverse årskrönikor. Som Rapports nyårsvariant som sänds första gången den 30 december, som SVT-sportens tillbakablick på Peking-OS som visas dagen innan. Självklart får vi också tv-klassiker som kungafamiljens tillbakablick på året som passerat.

Det blir förstås väldigt mycket musik och film under jul- och nyårsdagarna. Det blir bland annat Manu Chao och countrygala i SVT, Grammisgala i TV 4 och Abba i TV 3. På filmfronten märks ”Fanny & Alexander”, den fem timmar långa versionen på annandagen i SVT 2, ”Pirates of The Caribbean: Död mans kista” i TV 4 på juldagen och ”Armageddon” i TV 4 på julaftonskvällen.

TV 4 fortsätter förstås traditionen med Bingolottos uppesittarkväll dagen före julafton. I år får de konkurrens av SVT som återuppväcker sina uppesittarkvällar. Anja Kontor, Beppe Starbrink och Joachim Vogel välkomnar tittarna in i julmyset. Nassim al Fakir tar hand om rimstugan och det blir massor av musik med husbandet som leds av Tina Ahlin.

Martin Röshammar/TT Spektra

Mer läsning

Annons