Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I höst blir Sauk en sexguru – det är Babben som regisserar

/
  • Stefan Sauk och Babben Larsson. Laddar upp i London inför höstens samarbete i humormonologen ”The Sex Guru”.

Annons

”A Guide To Sexual Misery” heter en enmansföreställning av österrikaren Wolfgang Weinberger. På Leicester Square Theatre i West End, London, har han gjort succé med en sammanlagd publik på över en halv miljon personer.

Under hösten och förvintern kommer en svensk version av långköraren att spelas upp i en rad städer, däribland Gävle den 14 december.

Regissör är välbekanta komikern och föreläsaren Babben Larsson och rollen som ”The Sex Guru”, vilket är den svenska titeln, kommer att spelas av Stefan Sauk, 57.

– Det blir en spännande, annorlunda roll för mig att få göra, kommenterar Stefan Sauk i telefon från London, där han laddar batterierna inför den intensiva höstsäsongen med närmare 30 föreställningar.

– Jag har sett originalet och gillar verkligen Weinbergers humoristiska upplägg, men texterna är bearbetade för att passa in på svenska förhållanden till ämnet sex ur olika perspektiv.

Vinkeln är en komisk och vetenskaplig studie men inte på något vis terapeutisk, betonar Sauk, utan snarare en lekfull happening där det interaktiva samspelet med publiken är A och O. Vad är manligt och vad är kvinnligt? Vilka referenser har folk?

– Publiken är mycket viktig under föreställningen och under pausen kommer de att få lämna in nedskrivna frågor som jag efter förmåga med glimten i ögat ska försöka besvara i andra akten, berättar Stefan Sauk. Det handlar i grund och botten hur alla, i 1 247 enkla steg, kan bli bättre i sänghalmen. Om takvåningar, lyxiga flygresor, vem som ska ta hand om disken och vilka grimaser som inte passar mellan lakanen.

Stefan Sauk knyter nu på sätt och vis cirkeln. Det var ju i en komisk tv-roll, som doktor Tängroth i ”Tillfälligt avbrott” i satirserien ”Lorry” för omkring 20 år sedan, han fick sitt stora genombrott. Där myntade han bevingade uttryck som ”Det är mycke’ nu” och ”Jag är skeptisk”. Sedan dess har han mest spelat machosnubbar på olika sidor av lagens råmärken. Bland annat var han Carl Hamilton byggd på Jan Guillous bok ”Vendetta”.

2006 gjorde han visserligen humorshowen ”I huvudet på Bergqvist & Sauk”, som även den var ute på turné.

– Jag fick tips om pjäsen i London, åkte dit och blev sugen att göra en svensk version, berättar Babben Larsson. Sen kom jag snabbt fram till att Stefan var den rätte för rollen, han kan snabbt fånga in intresset från sin publik och det är nödvändigt i denna avskalade humormonolog. Vi har med Wolfgang Weinbergers goda minne plockat bort en del från originalet som inte är relevant för oss i Sverige.

Lördagen den 22 september blir det premiär på Scalateatern i Karlstad medan Gävle får vänta tills näst sista föreställningen den 14 december.

Mer läsning

Annons