Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll håller vi tummarna för Charlotte

/
  • Kristian Luuk och Josef Sterzenbach kommenterar den andra semifinalen i schlager-EM från Beogradska Arena i Belgrad.

Nu är det upp till bevis för Charlotte Perrelli. Dags för semifinal två i schlager-EM. För att ta sig till finalen måste den svenska stjärnan besegra Ukrainas discodiva, en finstämd schweizisk ballad och Turkiets fartfyllda dänga. För att nämna några.

Annons

Annars får schlageräventyret ett snöpligt slut för den tidigare vinnaren.

Värdnationen Sebien var givetvis garanterad en finalplats redan från början, liksom Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien. I tisdagens semifinal gick tio bidrag vidare till finalen.

Nu ska lördagens startfält kompletteras med de sista tio bidragen. Ska Sverige och Charlotte Perrelli stå för ett av dem?

Det svenska bidraget ”Hero” måste komma bland de tio första i semifinalen för att gå till final, annars går Charlotte Perrelli, som ju vann hela tävlingen 1999, paradoxalt nog även till schlagerhistorien med den tvivelaktiga äran att ha varit den första svenska artist att missa finalen.

Tävlingen öppnar starkt med fyra fartfyllda bidrag, där Ukrainas upptempodänga ”Shady Lady” sticker ut som ”Heros” tuffaste konkurrent. Mot slutet blir det mer tamt, med en svulstig ungersk ballad som lågvattenmärke.

Programledare är de kända serbiska tv-profilerna Jovana Jankovic och artisten Zeljko Joksimovic.

I den andra semifinalen kan tv-tittare i Sverige vara med och rösta. Dock inte på det svenska bidraget. Röstningssamtalen kostar 5,70 kronor. En detalj värd att notera i sammanhanget är att tv-tittarna bara röstar fram nio finalister, den sista finalplatsen utser de olika ländernas expertjurygrupper som fått i uppdrag att bara lyssna på musiken och inte ta hänsyn till scenshowen.

Kristian Luuk kommenterar i SVT 1 med bisittaren Josef Sterzenbach. Sändningen inleds i SVT 1 klockan 21.00. Startordningen i lördagens stora final redovisas efter torsdagens sändning.

”Hero måste komma bland de tio första i semifinalen för att gå till final, annars går Charlotte Perrelli till schlagerhistorien med den tvivelaktiga äran att ha varit den första svenska artist att missa finalen”

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons