Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt Stim-avtal för krögarna

Förhandlingarna mellan Sveriges krögare och upphovsmännens organisation Stim har brutit ihop. Det blir inget nytt centralt avtal om priserna för att spela musik på krogen.

Annons

Förhandlingarna om ett nytt avtal mellan upphovsmännens branschorganisation Stim och Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) har kollapsat helt. SHR gick på tisdagen ut med ett pressmeddelande där de förklarade att ett ”avtalslöst tillstånd” för första gången sedan 1924 råder mellan krogbranschen och den organisation som företräder svenska musiker och låtskrivare.

SHR:s vd Eva Östling Ollén uppmanar sina medlemmar att själva skriva avtal med Stim, men konstaterar samtidigt att de havererade förhandlingarna kan få stora konsekvenser.

– Vi har redan fått påstötningar från medlemmar som säger att de inte längre kommer att ha råd att ta in dj:er. Jag är rädd för att det här kan betyda att många som arbetar som dj:er får mindre jobb, säger hon till TT Spektra.

Till grund för den segdragna konflikten ligger Stims krav på högre avgifter. Främst musik framförd av diskjockeys skulle enligt de nya tarifferna bli betydligt dyrare för restaurangägare än de varit tidigare.

– Stim kom med ett färdigt avtal som de kastade på bordet. Det fanns inget utrymme för förhandling. Det är djupt upprörande att Stim utnyttjar sin monopolställning på det här viset, säger Eva Östling Ollén.

Stims vice vd Eva Modin håller inte med om den beskrivningen av förhandlingarna.

– Vi har förhandlat med SHR sedan slutet av 2009. De vill att deras medlemmar ska betala mindre för musik än restauranger och hotell som inte är med i SHR, men som ensam aktör kan vi inte behandla marknaden på det sättet, säger hon.

Mer läsning

Annons