Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobs påverkar även efter sin död

Annons

Medan det tändes elektroniska appljus utanför butiker runt om i världen kunde Aftonbladets läsare chatta under rubriken ”Så förändrades mitt liv av Appleprodukter”. Steve Jobs död utlöste något slags globalt trauma, som annars tycks vara reserverade för stora statsmän, hyllade fredsprisvinnare och plötsliga naturkatastrofoffer.

Med global menar jag givetvis den delen av världen där smartphones, läsplattor och de nya möjligheterna med iCloud är något vi går och funderar på dagligen. Bortanför den delen av världen finns det ju en annan verklighet, där mat, rent vatten och överlevnad är mer prioriterade frågor. Och i den verkligheten passerade nog iMannens död ganska obemärkt förbi.

Ett litet tag funderade jag på att logga in på ”Så förändrades mitt liv av Appleprodukter”-chatten och delta i diskussionen. För så är det. Mitt liv och min syn på mig själv förändrades av min första Mac. Men sen insåg jag hur patetiskt det skulle vara att sitta där framför skärmen och förklara min sorg över att en företagsledare jag aldrig träffat gått ur tiden. Så i stället gick jag på toa och spelade lite Wordfeud.

Men även om min första Mac förändrade mitt liv och tog mig till platser jag aldrig trodde att jag kunde nå, har Steve Jobs största inflytande på mig varit av ett annat slag. Ett negativt slag.

Om Statistiska Centralbyrån hade skickat ut tidskontrollanter till landets IT-, reklam- och kommunikationsbyråer i onsdags hade dom säkert noterat en enorm dipp i produktiviteten. Troligtvis sänktes de svenska konsulternas faktureringsgrad med 50 procent den dagen. Anledningen? Två-och-en-halv-timmars-installationen av iOS 5. Och inte blev det bättre under torsdagen, för då skulle alla vi som möttes av felmeddelande på grund av överhettade servrar uppdatera våra operativsystem. Innan fredagens after work var alla som inte hade uppdaterat sin iPhone bakåtsträvande dinosaurier, som levde i imperfekt.

Steve Jobs produkter må ha förändrat liv och drivit på utvecklingen. Men utvecklingen har även smittat av sig på våra synsätt, krympt tidsspannet och fått klockan att ticka fortare. För varje ny iProdukt har allt fler drabbats av versionsstress och uppgraderingsångest.

Och det var just uppgraderingsångesten som fick de svenska byråernas effektivitet att dippa i onsdags. För vill man leva i samtiden gäller det inte bara att ha rätt produkt, du måste även ha det senaste operativsystemet. När vi i vår del av världen inte längre behöver kämpa för att överleva har vi fått för mycket fritid och för många sätt att visa upp vår status som samtidsmedborgare.

Själv kände jag mig som en halv människa under det dryga dygn då jag gick runt med en telefon med ett gammalt operativsystem. Det var först när den sista installationen var klar och jag börjat använda iMessage som jag kunde slappna av igen.

Som levande förändrade han liv. Som död fortsätter Steve Jobs att påverka livet för en inskränkt grupp teknikkåta individer, vars självkänsla sitter i versionsnumret på deras operativsystem. Ytterligare ett mått på iGuds storhet.

För varje ny iProdukt har allt fler drabbats av versionsstress och uppgraderingsångest.

HÅKAN DURMÉR

krönikör GD Nöje

Mer läsning

Annons