Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Wellton ska opereras – först tar han farväl av Gävle

/
  • Dags att knyta ihop säcken. Jan Unestam, Henna Kaikula, Johan Wellton, Marilen Ribot och John Houdi är tillbaka på Gävle teater med Varieté Royale.
  • Johan Wellton tar adjö av Gävle. Ja, kvällens och fredagskvällens föreställningar blir hans sista på hemmaplan, åtminstone på två år.

Annons

I kväll och i morgon kväll gör bolltrollaren och den mångsidige artisten Johan Wellton sina sista framträdanden i Gävle på oöverskådlig framtid.

– Ja, uttrycket att knyta ihop säcken passar väl bra så här års, säger Johan och avslöjar att han inte kommer tilbaka på hemmaplan förrän tidigast om två år!

Detta av flera anledningar:

1) Den 19 december ska han genomgå en ny operation i vänsterarmen på universitetssjukhuset i Linköping. Därefter väntar minst sex veckors rehabilitering, en tid som han delvis tänker tillbringa i Las Vegas i rena studiesyften.

2) Han ämnar ta timeout som ansvarig för större produktioner för att i stället fokusera på sin egen show och utveckla sitt artisteri, både vad gäller jonglering och den komiska delen.

3) Johan planerar att jobba utomlands större delen av 2009 och 2010. Detta dels på kryssningsfartyg i Medelhavet och i Karibien, dels genom att göra shower i Nya Zeeland, Frankrike och ytterligare ett tiotal länder som anmält sina intressen.

– Det känns viktigt för mig att testa alla typer av publik, för det skiljer sig ju en hel del mellan olika länder. Min förhoppning är i alla fall att jag ska vara tillbaka på Gävle teater om ganska precis två år, för här trivs jag och det känns verkligen som min hemmaplan. Men då tänker jag komma med ett material och koncept som känns nytt och fräscht. Publiken ska bli överraskad och kritikerna ska få tappa hakan, säger Johan.

Det finns ett litet orosmoln som cirkulerar ovanför hans huvud. Skulle det bli komplikationer efter operationen kan karriären få ett abrupt slut!

– Hemska tanke, men riskerna för detta bedöms som ganska små. Vad som ska hända på sjukhuset i Linköping är att armen ska öppnas igen och krurgen ska plocka bort en metallplatta och ett antal skruvar som ligger och skaver mot musklerna och som skapat en inflammation.

Inte värre än att du kan sluföra turnén med Varieté Royale?

– Nej, det ska bli våra fyra bästa föreställningar, de två som återstår i Gävle och de båda på Vasateatern i Stockholm tisdag–onsdag i nästa vecka. Vi är heltaggade alla fem på att avsluta på ett galant sätt. Allra viktigast för mig personligen blir Vasan eftersom en massa viktiga människor i branschen har aviserat sin ankomst.

Varieté Royale är redan en succé både underhållnings- och publikmässigt. Utom vid ett tillfälle på Slagthuset i Malmö då teknikerna misslyckades att få ordning på strålkastarljusen.

– Belysningen spretade åt alla håll, utom mot oss på scenen och det blev riktigt pinsamt. Halva delen av publiken reste sig och gick efter ett tag. Pinsamt, fast det var ju inte vårt fel. Som tur var kunde vi i alla fall revanschera oss kvällen efter, då blev det succé av vad jag kan förstå.

Recensionerna har varit mycket positiva, men det är inget som Johan Wellton tagit del av.

– Nej, jag vill inte påverkas av vad kritikerna skriver utan sådana saker får jag läsa om efter att turnén är avslutad.

En del av de sammanlagt 13 föreställningarna har varit utsålda, dock inte de återstående i Gävle.

– Nej, dessa rykten vill jag passa på att dementera, säger Johan. Det finns platser kvar både till torsdagens och fredagens föreställningar. Hur som helst är en sån här omfattande produktion allt annat än en inkomstkälla, men det spelar ingen roll. Passion är viktigare än pengar. Försörjningen får jag skaffa mig ute på andra uppdrag.

Mer läsning

Annons