Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JR är sig lik i nya ”Dallas”

/

På Southfork har ungarna vuxit upp – men inget är förändrat. Intrigerna frodas när JR, Bobby och Sue Ellen kommer tillbaka i ”Dallas” för en ny generation. Seriestart i kväll.

Annons

JR Ewing sitter vid sitt skrivbord. Det är mörkt ute. Telefonen ringer men det är ingen där. Han greppar sin kaffekopp och går genom ett tomt kontor. Plötsligt hör han ett ljud, frågar: ”Vem där?”. Då bränner två skott av och strax ligger han på golvet. Eftertexterna rullar.

”Who shot JR?”. Bakom den enkla meningen ryms en bit tv-historia. För sommaren 1980 var det just detta, vem som i ”Dallas” andra säsongs sista skälvande minut sköt oljemagnaten JR Ewing och som konsekvens lämnade tittarna i ett frustrerande vakuum, som var den stora frågan.

Under sommaren fick tv-bolagets reklamkampanj ”Who shot JR?” ett enormt genomslag. T-shirtar trycktes, CNN och andra nyhetsmedier följde upp säsongsavslutningen med olika teorier och det gick givetvis att spela på vem av JRs alla fiender som skulle kunna vara den skyldige. Mamman Miss Ellie hade de högsta oddsen.

Först efter åtta månaders plågsam cliffhanger-väntan fick tv-publiken, som då uppgick till 83 miljoner tittare, veta att skytten var JR:s svägerska och älskarinna Kristin Shepard (Mary Crosby). Och vid det laget hade den redan populära serien blivit ett fenomen.

”Dallas” sändes i 15 år och totalt 357 avsnitt. Ett sådant starkt varumärke kunde naturligtvis inte lämnas åt sitt öde. Förra året meddelade tv-kanalen TNT att de tyckte sig ha ett tillräckligt starkt manus för en ny omgång oljebaserade intriger. Med alla de gamla rävarna på plats.

För även om den nya serien tar vid 20 år efter den gamla, och fokuserar på de numera vuxna sönerna John Ross och Christopher Ewings konflikter dyker även Larry Hagman, Linda Gray och Patrick Duffy upp för att reprisera sina gamla paradroller. Och det flaggas för minst lika mycket sex, svek och utpressning som vanligt i världens mest dysfunktionella familj.

I USA drog det första avsnittet nästan 7 miljoner tittare, vilket var det bästa resultatet för en show på kabel-tv under våren.

Den första säsongen har eller ska visas i 34 länder, i Sverige blir det premiär måndagen den 20 augusti i TV 4, och det är redan klart att det blir ytterligare en säsong.

Kritiken var splittrad efter premiären men många amerikanska recensenter lutade åt att det fanns en viss charm i intrigen, som passar ”Dallas”-nostalgikerna bra.

Aftonbladets tv-kritiker Karolina Fjellborg håller med.

– Jag blev positivt överraskad. Utan att på något vis vara nyskapande har de ändå lyckats ta det gamla konceptet och förlägga det på ett bra sätt i modern tid med sönerna Christopher och John Ross. De gamla stötarna finns också verkligen med i handlingen, det är inte bara roliga inhopp.

Däremot tror Karolina Fjellborg att ”Dallas” storhetstid är och förblir passerad.

– Det kommer aldrig hända igen att folk samlas kring en tv-serie på det sättet, konkurrensen är för hård i dag. Inte ens tv-serier med högre kvalitet än den här lyckas ju med det. Och jag har svårt att se att folk som inte minns gamla ”Dallas” skulle ha det här som ”måste-se-tv”.

Hur funkar Larry Hagman i rollen som JR?

– Han ser bra gammal ut nu, men JR är fortfarande skurkarnas skurk. Han har skurkpondusen kvar.

Miranda Sigander/TT Spektra

FOTNOT: Ordinarie sändningstid för ”Dallas” blir framöver på onsdagar klockan 21.00 i TV 4.

Mer läsning

Annons