Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia får leva sin stora dröm

/
  • Akrobatiska rörelser på Kungsbron. GD Nöje träffade Julia Göransson från Gävle inför hennes huvudroll i uppsättningen av cirkusshowen. ”In The Realm Of Dreams” i Stockholm.
  • Julia Göransson, 21. Har gått den långa vägen från Skutskär, Furuviksbarnen, Cirkusgymnasiet i Gävle till en stor roll i Stockholm, där hon bor sedan i somras.

I går kväll fick Julia Göransson, 21, från Gävle något av ett elddop som cirkusartist.

Annons

Det var urpremiär för showen ”In The Realm Of Dreams” på Dieselverkstaden i Nacka. Historien om ett annorlunda levnadsöde ställer frågorna: Vad är dröm och vad är verklighet?

För Julia är det i vart fall en dröm som går i uppfyllelse när hon nu fått förtroendet att spela en av huvudrollerna som den lilla flickan Hope.

– Hope dyker upp litet varstans i föreställningen som spelas 16-19 november, berättade Julia när GD Nöje träffade henne i Stockholm för en tid sedan. Jag blandar luft- och parakrobatik och en del annat spännande.

Julia Göransson är en av många forna elever på Cirkusgymnasiet som gått vidare inom branschen och flera av dem är också med i ”In The Realm Of Dreams”, bland andra de sex clownerna och Marcus Björn, som både varit elev på Cirkusgymnasiet och jobbat där som lärare.

– Många bra artister har skolats just i Gävle där det finns en blandning av nytänkande och tradition som jag gillar. Därför gillar vi att jobba med dessa artister och Julia var ett självklart val till rollen som Hope, säger Camilla Ljunggren på 15-årsjubilerande ShowbusinessEvent.

Hon är konstnärlig ledare för den visuella föreställningen och har själv jobbat som clown och comedienne under många år. I Gävle och Sandviken agerade hon clown i en Cirkus Scott-upplaga för tio år sedan.

– Det är för få cirkusshower som erbjuds i Sverige, talangerna tvingas fly utomlands där valmöjligheterna finns. Därför beslutade vi oss för att göra slag i saken och själva sätta upp en modern, lättillgänglig, underhållande och fascinerande föreställning, förklarar Camilla.

Cirkusartister, musiker, sångare och dansare blandas i en över 25 personer stark ensemble som ska locka in publiken i sagans värld.

Clowner, lindansöser, jonglörer och akrobater står för cirkuskonsterna. Julia Göransson riktar in sig på akrobatiken. Och hon har verkligen gått den långa vägen.

– Som fyraåring var jag hyperaktiv och klättrade på allt. Började på cirkusskola i Skutskär med Ann Wistedt som lärare, minns hon. Sen blev det Furuviksbarnen som nioåring, ett naturligt steg och det var nog där jag bestämde mig definitivt för att bli artist. Mycket ledsamt att Furuviksbarnen lagts ner, säger Julia och fortsätter:

– När jag började gymnasiet 2006 valde jag givetvis cirkuslinjen och hade bland andra Marcus Björn som lärare. Och nu jobbar vi i samma projekt, jättekul!

Julia var efter studentexamen underhållare på ett av Fritidsresors hotell på Cypern med just Camilla Ljunggren som ansvarig. Nu är Julia mogen för sin första stora roll, som den viga Hope i en story med röd tråd, livemusik och mycket annat.

– En utmaning och det är sällan man får chansen att vara med om att forma en sådan här annorlunda föreställning i Sverige där Cirque du Soleil är något av en förebild. Det sätter onekligen igång ens konstnärliga lust.

För den ledande sången i ”In The Realm Of Dreams” svarar Peter Malmrup, som tidigare spelat Robert i ”Kristina från Duvemåla” på Cirkus (!) och varit med i svenska upplagan av ”Chess”. Med i ensemblen finns också clownen och skådespelaren Gay Lundin, som i år firar 40 år som artist och under flera år var programledare i barnprogrammet ”Lördagsgodis” i SVT. Lundin gör huvudrollen som Mr Harper om vars liv föreställningen handlar.

Mer läsning

Annons