Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Moraeus årets julvärd i SVT

/
  • Kalle Moraeus är årets julvärd i SVT. Därmed frångår SVT principen om varannan damernas.
  • Spelmannen Kalle Moraeus är årets julvärd i SVT. Och kanske bidrar han också med något musikaliskt inslag under julaftonens sändning.

På julafton arbetar man inte, det är det lag på i Kalle Moraeus värld. Men uppdraget som julvärd i SVT kunde han inte tacka nej till. - Fast det blir sista gången jag jobbar på julafton, säger han.

Annons

Förhandsspekulationerna talade om Marie Serneholt eller kanske Ebba von Sydow. Men SVT lyckades lura både vadslagningsfirmor och kvällstidningar genom att frångå principen om varannan damernas. I stället var det en spelman med hög mysfaktor som klev fram bakom kulisserna på torsdagens presskonferens.

- Det har varit jobbigt att gå och bära på en hemlighet. Jag har bitit mig i tungan mer eller mindre varje dag faktiskt - men det är kul att ljuga när man blir ålagd att göra det, säger Kalle Moraeus.

Han är medlem i Orsa spelmän och Benny Anderssons Orkester, svensk mästare i luftgitarr och kokboksförfattare. Kalle Moraeus är en flitig mångsysslare som fick sitt folkliga genombrott i Melodifestivalen 2010 med "Underbart". Under hösten har han lett egna tv-programmet "Moraeus med mera" i SVT.

Ändå kom frågan om att bli årets julvärd som en smärre chock, avslöjar han.

- Först skriker det i huvudet, ja och nej och kanske och vänta och stopp. Det blir kakofoni på insidan, kan jag säga. Jag ska inte säga att det var panik, men pulsen steg och jag förstod inte riktigt - men det var väldigt kul också. Jag skrattade länge faktiskt.

Julafton har varit en fredad dag hos familjen Moraeus. Då jobbar man inte, utan umgås med släkten, "äter och äter och äter och öppnar presenter och så äter man igen". Trots det bestämde sig Kalle Moraeus ganska snabbt. Efter ett kort familjeråd ringde han och tackade ja till det som han ser som ett av tv:s viktigaste uppdrag.

- Man ska sitta där på en av de största dagarna vi har i vår kultur och kanske framför allt vara ett sällskap för dem som är ensamma där ute, det känns som en stor uppgift att försöka skapa lite värme och vara tillsammans med dem.

Är du nervös inför juldebuten?

- Ja, det är jag och laddad och taggad. Men jag måste lita till mig själv. Jag är där för att jag är jag och kan inte försöka vara någon annan.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons