Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man ­tävla i musik?

Kan man tävla i musik? Det är en fråga som poppar upp med jämna mellanrum.

Annons

Är det inte Idol, Fame Factory eller X-Factor så är det Melodifestivalen. Runt halva landets befolkning brukar titta på Eurovisionsfestivalens final.

De andra programmen går lite upp och ner i publikintresse men det är förmodligen tillräckligt billig produktion för att fortsätta med minst en sorts talangjakt varje säsong. Dessutom finns det oftast ett skivbolag bakom som vill ha fram nya artister på ett lätt sätt.

Talangjakter allmänt har ju hållits sen musiken uppfanns. I dag hålls både Musik direkt och Svensktoppen nästa i min närhet. Själv är jag inte en sån som brytt mig om talangjakter, varken som musikant eller som publik. Som musiker är jag antingen för usel eller så har jag hållit mig i genrer som är ganska ointressanta för tävlingarna.

Som publik tycker jag sällan det är intressant. Oftast är det givetvis kompetent som bara den, men som krävande musiklyssnare kräver jag mer. Jag vill ha något eget, något som kittlar mig tills jag blir pigg och orkar lite till, inte någon som sjunger nästan lika bra som Carola eller någon som gör versioner som är nästan lika intressanta som originalen.

Men givetvis är det inget fel att tävla i musik, det har folk gjort sen den första stenåldersmannen började dunka två stenar mot varandra.

Det var Tommy Steele mot Elvis, Beatles mot Stones, Blur mot Oasis, Backstreet Boys mot Take That. Ibland så fejkade mer eller mindre banden de så kallade krigen och garvade hela vägen hem från banken, men ibland så blev det på allvar. Det mest kända exemplet är Brian Wilson som med The Beach Boys hela tiden försökte få dem att bli bättre, modernare och fräckare än The Beatles. En konkurrens som även Beatlarna kände av och blev sporrade av. Storverk som ”Pet Sounds” och ”Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band” gjordes i den konkurrensen, men något blev fel och Brian blev under arbetet av ”Smile” mer eller mindre psykiskt sjuk och skivans utgivning sköts upp ända till 2011.

Själv tävlar jag också i musik, men bara om dess fakta. I morgon är jag med tre kamrater med i SM-finalen i popquiz på Sveriges största festival Live at Heart i Örebro.

Frågorna på uttagningen har varit bredare och smalare än vad man tänka sig, det har frågats om Calle Jularbos bil, om vilken tonart som John Coltrane spelar i eller i vilka europeiska städer som Sverige har vunnit Eurovision, och till och med när Electric Banana Band bildades.

I fjol var vårt lag en sketen poäng från första plats och om det var fel svar på frågan när Lenny Kravitz låt ”Fly Away” kom vet jag inte. Vi svarade 1999, svaret var 28 december 1998.

Men i morgon kväll så vet vi om vi räckte till SM-guldet.

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia,com

Mer läsning

Annons