Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisarna som knäcker extra

/
  • Andreas Wilson är inte bara skådespelare. Han är också delägare i två juicebarer i Stockholm. Där jobbar han ofta med att servera kunderna nypressad dryck.
  • Lasse Kronér har tusen järn i elden. Förutom artisteriet och jobbet som programledare i tv skriver han på en bok och utvecklar spelappar.

En del kändisar nöjer sig med att ge namn åt viner. Andra går verkligen in för sina extraknäck. TT Spektra har pratat med två extraknäckare som brinner för sina sidosysselsättningar.

Annons

2010-talet lär gå till historien som decenniet då ”alla” artister plötsligt skulle lansera ett eget alkoholmärke. Kent släppte finviner, In Flames – trogna sin hårdare image – en whiskysort och Doomdogs en ale ”med kaffe, karamell och choklad i smaken”.

Att den som sippar Tomas Ledin-vinet ”Sommaren är kort” knappast lär få direktkontakt med popveteranens inre drivkrafter är underförstått. Rockspirituosan är en smart pr-grej, men kräver ofta ingen stor arbetsinsats från kändisarnas sida.

Andra har valt att lägga ner mer energi på sina sidosysselsättningar. Lasse Kronér till exempel, som vid sidan av sitt ordinarie jobb som artist och programledare i tv är en mångsysslare av guds nåde. Han har bland annat konstruerat brädspelet ”Wall Street” som släpptes 2000 och är numera delägare i ett företag som utvecklar spelappar.

– Det är ett grymt roligt extraknäck! Jag är tillsammans med folk som verkligen gillar och tänker spel och så får man utlopp för den där lilla galna sidan i sig själv, säger han.

Egna spelappen ”Anthill” har inte gjort honom rik, men pengarna är inte det primära, konstaterar han.

– Jag har hittills aldrig gjort någonting för pengar, jag söker mig bara till saker som jag tycker är extremt roliga. Mitt hjärta skulle säkert må bra om jag bara gjorde en sak, men jag vete fan om hjärnan hade fixat det – jag behöver göra många olika saker.

Skådespelaren Andreas Wilson, känd från bland annat ”Ondskan” och tv-serien ”Äkta människor”, har liknande erfarenheter. Tillsammans med några vänner startade han 2011 juicebaren Juiceverket i Stockholm, som nyligen utökats med en systerbar. Satsningen är inte så udda som den kan låta.

– Jag bodde ett tag i Kalifornien där det finns en utbredd juicekultur, det var där jag fick smak för det. När jag flyttade hem skaffade jag en egen råsaftcentrifug och började hålla på hemma och göra juicer själv, berättar han.

Det händer att kunderna i baren hajar till när han serverar dem och undrar om hans närvaro är ett publicitetstrick. Men Andreas Wilson gillar verkligen växelbruket mellan skådespeleriet och det mer praktiska servicearbetet.

– Vissa kan inte få ihop att man skulle kunna göra båda sakerna. Men jag har hela tiden försökt hålla på med annat. Dels för att arbetssituationen ser ut som den gör, man jobbar mycket ibland och lite ibland. Det finns tid att göra annat och så är man rastlös och vill mycket med sitt liv, säger han.

Mer läsning

Annons