Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlsson lyfter med Markoolios hjälp

/

I går kväll var det de små Gävlebornas tur att se Karlsson på taket smyger igen.

Annons

Pjäsen har spelats i 14 städer och avslutas i Gävle med två föreställningar där Karlsson och Lillebror tar med oss på ett spännande och roligt äventyr.

En dag läser Lillebror och hans pappa en hemsk rubrik i tidningen. Något mystiskt och egendomligt flyger omkring i Vasastan. Över hustaken anas en flygande tunna, eller om det möjligen är en spion i farten?

En riklig belöning utlovas till den som lägger vantarna på det surrande föremålet.

Lillebror blir rädd när han läser nyheten. Ni som läst Astrid Lindgren vet säkert vem det är som flyger omkring över hustaken i Vasastan. Jo, ingen annan än en vacker, genomklok och lagom tjock man i sina bästa år: Karlsson på taket.

Karlsson är inte helt snäll utan sätter sig själv först jämt och han är världsmästare på allt.

Dom flesta har en favorit bland Astrid Lindgrens figurer. Min är verkligen inte Karlsson, en elak tjock gubbe som är enormt egoistisk.

Men jag tror att Markoolio är världens bästa Karlsson, han axlar denna roll perfekt och gör Karlsson helt underbar och världsbäst och får mig att börja tycka om Karlsson på taket en smula.

Karlsson norpar plättar, bullar och helst fyller han år varje vecka så han ska få tårta, godis och presenter.

Nu gäller det för Lillebror att skydda Karlsson så tjuvarna inte tar honom och hur ska det gå när mamma och pappa är på utlandsresa och Fröken Bock och ständigt klagande farbror Julius ska vara barnvakt?

Publikens yngre skara tjöt flera gånger av skratt när Karlsson busar och spökskrämmer tjuvar med farbror Julius löständer.

Ibland tar han med Lillebror till sitt lilla hus på taket och är en riktig kamrat. Där filosoferar de om livet under stjärnhimlen och dinglar med benen. Men mest ska livet vara roligt, livat och lajbans. Den enda låt som fastnar i minnet är sista sången som man känner igen ”Världens bästa Karlsson”, hela publiken sjunger med och klappar händerna.

Markoolio den arma, glada finnen körde fult ös medvetslös under hela föreställningen, utan honom hade Karlsson på taket inte lyft en centimeter.

Maria Hammarberg

Mer läsning

Annons