Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan klämtar för ännu ett mellanår

/

Annons

Ut med det gamla. Vem sjutton kommer att känna saknad och minnas det år som gick med någon märkbar glädje? Finanskris, varsel, nedläggningar, lågkonjunktur... och till och med gamla kära stabila Sandvik började vackla.

In med det nya. Tyvärr, gott folk, det lär knappast bli något annat än ett mellanår på gungfly det också. Lavinen befinner sig av allt att döma i rullning långt uppe i berget, fortfarande.

Varför sådan pessimism en dag som denna när vi småningom ska vara i hatten och spruta bubbeldricka på varandra? Dum fråga, egentligen. Det som inträffat med olustig raketfart under hösten sätter sina spår och jag är nog inte ensam om att måla fan på väggen, ifall han inte redan sitter där.

Krisen kommer småningom att med full kraft drabba alla branscher och orter som inte redan är svårt sargade, att ha i bakhuvudet när vi nu ska summera nöjesåret 2008 och se fram emot 2009.

Skivförsäljningen dalar, därför har livespelningarna blivit allt viktigare för artisterna. 2008 anses av sansade bedömare som det mest intensiva liveåret i historien. Och 2009 lär inte bli lugnare med band och artister som bland andra Oasis, AC/DC, Judas Priest, Bob Dylan, Eagles, ZZ Top och Coldplay på ingång till Sverige. För att nu inte tala om alla våra egna storheter, inklusive Ulf Lundell (väl mött på Läkerolen den 13 mars), som turnerar som sällan eller aldrig förr.

Konserthuset i Gävle har redan inkasserat bokningar för våren med dragplåster som Bo Kaspers Orkester, Håkan Hellström, Anna Ternheim, Jill Johnson, Robert Wells, Sven-Ingvars, Big Comedy-gänget och Bobby McFerrin.

Men kommer vanligt folk, i den rådande lågkonjunkturen (med alltfler arbetslösa), att ha råd med de allt dyrare konsertpriserna? Här i vår region får publiken visserligen betala ungefär som tidigare, 300-450 kronor, men de som vill till storstäderna och se de riktigt stora artisterna lockas att öppna plånboken på vid gavel.

En annan fråga: Hur ska det gå med skivbolagens, artisternas, skådespelarnas, författarnas jakt på fildelare, ”de fördömda nedladdarna”? Min teori är att det inte kommer att gå alls. Det är som med skickliga skurkar och bedragare, de ligger alltid ett steg före.

Piratpartiet får allt större stöd vilket man får tycka vad man vill om.

Splittrade åsikter rådde också under kampanjen ”Kuturhuvudstad 2014” där det blev ett svidande bakslag för Gävles satsning. Årets flopp, utan konkurrens.

Årets stadsdel blev Alderhol...f’låt Gävle Strand som det visst ska heta. Måste erkänna att det blivit vackert därnere vid Gavleåns utlopp. Särskilt på kvällarna med alla ljusen.

Årets besök, det var möjligen fullriggaren Götheborg med de imponerande måtten 58,5x11x47. Eller så var det Jean-Marie Gustave Le Clécio, som fick Dagermanpriset och därefter kom som ett brev på posten Nobelpriset i litteratur.

Årets ”Hallå!”, utropar jag till Dr Kosmos.

Årets besvikelse (och då vet jag att många blir förbannade) var Kent i Läkerol Arena.

Årets happening upplevde jag i Salzburg under fotbolls-EM med 2-0-segern över Grekland som grädde på moset.

Årets överraskning fick jag en novembermorgon i Milano – på väg till en lägenhet i alpbyn Pinerolo (där OS-curlingen hölls 2006) – när jag tittade ut och såg hur snön vräkte ner. Shit också, det var ju för fotboll och inte skidåkning jag åkte dit!

Årets skönaste sommarplåga och årets nytända stjärna, ”Mercy” med Duffy.

Årets tv-serier: ”Seinfeld” och ”Simpsons”. Kan inte hjälpas, de är still going strong, trots alla repriser lär jag aldrig tröttna.

Årets lokala idol: Alice Svensson, Hedesunda. Stå på dig och låt ingen annan göra det, som Uffe Jönsson skulle ha sagt.

Årets lokala artist: Johan Wellton, bolltrollaren som bjöd på en suverän varietéföreställning.

Årets lokala humorplats: Gasta på Å-krogen.

Årets lokala genombrottsband: Deer Tracks, Scrags och Itchy Daze.

Årets lokala idrottsstjärnor: Amadou Jawo (GIF), Patrik Nilsson (SAIK), Pavel Brendl (Brynäs), Emil Jönsson (skidkung).

Mer läsning

Annons