Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kodjo Akolor steg ombord

/
  • Kodjo Akolor. Hälsade sig själv välkommen ombord på
  • Kodjo Akolor bryter mot jantelagen.

Publiken i Gävle teater hälsade tv- och radioprofilen Kodjo Akolor välkommen ombord, eller snarare var det han som hälsade sig själv välkommen ombord på "båten" som heter Gävle.

Annons

Denna gamla slogan, som fick Briggen Gerda att fly österut, blev liksom en röd tråd i torsdagskvällens timmeslånga föreställning. Föredömligt kort eftersom det inte var min favorittyp av humor, många andra i den ungdomliga salongen (en 12-åring var yngst) skrattade desto mer och Kodjo såg nöjd ut när han tackade för sig.

Nämen snälla unge man, 33 är väl ingen ålder att skämmas för eller ens beröra i en stand up-show. Hur som helst skulle det handla om den allmänna börda som lyder under jantelagen. En oskriven lag som hämmar oss och som vi bör trotsa, hävdar Kodjo bestämt, och manar att vi alla förtjänar att ge oss själva en chans och gå utanför trygghetsbubblan. Lagom är INTE bäst!

Kloka ord, visst, och han talar av egna erfarenheter om att växa upp som svart, tjock och lida av astma i Sverige (Vallentuna) med föräldrar från Ghana som predikade om att utbildning var enda chansen att komma någon vart. Likt Özz Nûjen, Soran Ismail, Marika Carlsson och andra komiker med invandrarbakgrund pratade han om vikten av att svälja förtreten över motgångar med rasistiska förtecken och kämpa vidare.

Kodjo hyllar den inställning som bland andra Zlatan har, att våga gå utanför normerna. Och bryta mot jantelagen.

Mer läsning

Annons