Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolsvart familjedrama med skådespeleri i toppklass

/
  • Meryl Streep spelar matriarken i en av den amerikanska söderns mest dysfunktionella familjer i

Gamla sår rivs upp, mörka hemligheter dras fram i dagens ljus och över alltihopa dominerar Violet Weston. Hon är den pillertrillande modern som i sin bitterhet och sin cynism framstår som en maxad bitch med en munhåla som bokstavligen brinner.

Annons

Meryl Streep presterar alltid stordåd i sina roller och har nominerats för en Oscar 18 gånger. Hennes makalösa gestaltning av denna cancersjuka och narkotikadrogade Violet, vars man Beverly (Sam Shephard) går och dränker sig i sitt sorgliga medberoende, är lika svettig som hettan i Oklahoma framkallar i detta augusti.

Ett familjedrama som heter duga må jag säga. John Wells filmatisering av Tracy Letts Pulitzer Prize-vinnande pjäs innehåller all tänkbar svärta och tragikomik med helt fantastiska skådespelarinsatser. Meryl Streep på topp förstås, fast balanserande på gränsen till överspel när hon plågar sina döttrar. Men vilka härliga repliker som "alla kvinnor använder ju makeup, utom Elizabeth Taylor som spacklade sig"...

Julia Roberts som äldsta dottern Barbara, och Chris Cooper, som Violets svåger Charlie, står inte långt efter. Inte heller de övriga faller ur ramen, där bland andra Benedict Cumberbatch (som spelar Little Charles, nedtryck i skorna av sin mamma Matti Fae) annars känns igen som Sherlock Holmes i svensk tv.

Efter att ha sett filmen kände jag mig ärligt talat helt tom på krafter och var tacksam för att jag inte behövde skriva recensionen på direkten.

Samtidigt kändes det underbart att se dessa skådisar spela ut hela sina register och tack och lov för att Streep och Roberts äntligen fick spela mot varandra och de kan i helgen vinna varsin Oscar för bästa huvudroll respektive biroll.

Det i stora delar kammardramat accelererar på middagen efter begravningen av Beverly där det till och med utbryter vilt slagsmål. Två av döttrarna har kommit hem från olika landsdelar för att stötta sin mor (vilket inte funkar alls) medan den yngsta ännu inte hunnit flytta från den amerikanska söderns oändliga vidder.

Ja, ni som eventuellt såg pjäsen i svensk översättning, då den spelades på Dramaten för några år sen med bland andra Marie Göranzon, Börje Ahlstedt och Jan Malmsjö i huvudrollerna, vet vad det handlar om.

Gå och se! Gör det!

Mer läsning

Annons