Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Könsrock” inget att bli upprörd över

/

Annons

Häromkvällen var jag med i ett reportage i ett av mina favoritprogram, på ”Kobra” i tisdags. De gjorde en djupdykning i högen av ”könsrock” och illustrerade bland annat detta med ett inslag från gamla Skivbutiken då jag jobbade där.

”Könsrock” är en ganska knepig beteckning på musik, skulle hellre kalla det snuskvisor eller något åt det hållet. I kväll följer de upp programmet med en K-special om Eddie Meduza.

Denne Errol Norstedt, som han egentligen hette, var en av Sveriges musiklivs mest udda figurer. Efter att han gjort en soloskiva 1975 som floppade satsade han sina besparingar på att ge ut kassetter som såldes bland de mer tveksamma annonserna i Expressen, FIB-Aktuellt och Lektyr. Och när rubriken var Errol Hitler & Luftwaffe och titeln ”Mannen utan hjärna” så startade försäljningen så sakteliga (den utgavs därefter som ”E Hilter & Luftkaffe nr 1”). Kassetten kan kännas som en start på det som kallas ”könsrock” då den innehåller låtar som ”Jag Vill Runka Balle” och ”Jag Har En Kraftig Saftig Röv”.

Visst hade det förekommit snuskiga visor tidigare. En av Sveriges första provokatörer Johnny Bode, som var en tvivelaktig figur under 1930- och 40-talet, där han bland annat pantsatte släkten Ekmans silverservis och dök upp i naziuniform på Karl Gerhards premiärer. Det ledde till att han blev bannlyst i landet.

Men i slutet av 60-talet gjorde han under synonym skivan ”Bordellmammans visor”. Skivan såldes framförallt via postorder men nådde stor ryktbarhet och följdes upp av flera i samma stil, som singeln ”Vi är inte som andra vi”. Förmodligen den första skivan i Sverige med homosexuellt tema.

I mitten på 70-talet blev en annan skiva med tvivelaktiga texter en stor succé i Sverige, Bengt Sändhs och Finn Zetterholms ”Folklår” där de tolkar gamla snuskvisor som levt i grabbiga miljöer i århundraden. Skivan låg länge på svenska topplistan och än i dag är låtar som ”In kommer far” kända.

1979 återkom Errol, nu som Eddie Meduza, och fick uppmärksamhet med singeln ”Punkjävlar” som givetvis blev en stor hit bland raggarna. Resten av albumet innehåller mest tradig 50-talsrock, men i fortsättningen blandade han fyllevisor med angrepp på överheten och hela tiden återkom han till de låtar som vädjade till de lägsta instinkterna.

På 80-talet kom kassetten ”Onkel Kånkels gyllene tider” som har titlar och texter som får Eddie Meduza att verka intellektuell. Håkan Flora, som är mannen bakom namnet Onkel Kånkel, följer upp den 1990 med skivan ”Kalle Anka suger pung”, som innehåller texter som du inte ens trodde någon kunde komma på. Det är givetvis så usel smak och så barnsligt som det kan bli, men samtidigt är det på något sätt lite roligt.

Onkel Kånkel följdes av band som Vrävrarna, The Kristet Utseende, Pure-X, Belindas döttrar, Mats Götherskjöld och Ölhävers. Utomlands fanns bland annat snuskrapparen Blowfly och i England Pork Dukes med singeln ”Tight Pussy”.

Reportaget som var med i ”Kobra” var när SVT Gävle-Dala skulle göra ett skandalreportage om att några ungdomar köpt en Onkel Kånkel-skiva av mig och deras mamma blivit upprörd över skivans innehåll. Tyvärr blev jag bortklippt av ”Kobra” men rekommenderar er alla att se programmet på SVT Play.

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com

Mer läsning

Annons