Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiella bidrag i andra schlagersemin

/
  • Den österrikiska dragartisten Conchita Wurst är Eurovisions stora primadonna. Med sitt queerfeministiska budskap ses hon som en av tävlingens favoriter, men på vissa håll i Europa är hon minst sagt kontroversiell. Foto:
  • Conchita Wurst behandlas som en stjärna i Köpenhamn och under upptakten till Eurovisions andra semifinal gästade hon Söndag Live på DR 2, en av Danmarks största pratshower.
  • Rapparen Donatan och sångerskan Cleo, med dansare på flankerna. Den polska duon har väckt uppmärksamhet med sitt provokativa nummer.
  • Svenska Sanna Nielsen har uttalat sitt stöd för Conchita Wurst, den österrikiska dragartisten som skapar kontrovers genom sitt deltagande i Eurovision.

Bystiga kvinnor som kärnar smör och en dragstjärna med namnet "Lillsnippan Snopp". Eurovisions andra semifinal på torsdagen innehåller bidragen som har skapat rubriker – och protester – runt om i Europa.

Annons

Hon säger själv att man gärna får skratta, samtidigt är det dödligt allvar. Österrikes Conchita Wurst är dragstjärnan vars artistnamn kan översättas som "Lillsnippan Snopp" och som gett upphov till högljudda protester inför Eurovisions andra semifinal.

Conchita Wurst heter Thomas Neuwirth när han inte står på scenen och Armeniens deltagare Aram Sargsian trampade i klaveret under upptakten till veckans tävlingar. Sargsian, som bär artistnamnet Aram MP3, kallade den österrikiska artisten för "onaturlig" och menade att Thomas Neuwirth behöver hjälp med att bestämma sig för om han vill vara man eller kvinna.

Aram Sargsian har senare sagt att han blev missförstådd på grund av språkförbistring och Conchita Wurst har accepterat ursäkten, men samtidigt tydligt markerat mot hans uttalande.

– Den här unge pojken tror att jag skulle vilja vara en kvinna. Aram, kära du, jag är en hårt arbetande kvinna och till vardags en väldigt lat pojke. Vad gäller hans homofobiska uttalanden så borde jag verkligen tala med honom. De visar att jag gör rätt sak och att tolerans och acceptans inte är en självklarhet, säger Conchita Wurst till Eurovision-bloggen Wiwibloggs.com.

I Ryssland har ett upprop samlat 13 000 namn i ett försök att förmå det ryska tv-bolaget att klippa bort Conchita Wursts framträdande ur Eurovision Song Contest.

En meningslös kampanj kan tyckas eftersom det inte är tillåtet för enskilda länder att ändra i sändningarna från Eurovision. Men men namninsamlingen visar tydligt på den sprängkraft Conchita Wursts artistskap har i vissa delar av Europa.

Svenska Sanna Nielsen har tagit ställning i frågan.

– ESC är till för alla. Eurovison startades ju för att förena länder och människor. Alla länder som vill vara med ska få vara det, och alla konstnärliga uttryck ska få vara med, säger hon till TT.

Även Polens bidrag "We are slavic" har skapat rubriker. Den polska duon Donatan & Cleo går ut som nummer fem i den andra semifinalen och med sig upp på scenen har de dansare som i utmanande folkdräkter ägnar sig åt att på ett ganska utstuderat sätt kärna smör.

Inte minst videon till den polska låten har väckt frågor om sexism. På presskonferenser i veckan som gått har duon skrattat bort kritiken och den polska delegationen har ändrat sitt nummer genom att lägga till fler dansare.

– Vi visar fler flickor, vi har mer mer skönhet på scenen för vi skäms inte över den, sade rapparen Donatan, som privat går under namnet Witold Czamara.

Den andra semifinalen visas i SVT1 21.00 på torsdagen. Svenska tv-tittare får inte rösta i den här semifinalen eftersom vi röstade i Sanna Nielsens semifinal i tisdags.

Mer läsning

Annons