Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddade för tio dagar i Kiev

/
  • Mot Kiev. I dag flyger den här fotbollsmeriterade trion iväg till EM-turneringen, från vänster  Kent Björk, Bernt Björk och Benny Nöjd.

Hejdå, Gävle! Nu drar vi till Kiev!

Annons

Precis som så många andra svenskar – ja, det blir säkert uppemot 8 000, varav merparten ska husera inom Camp Swedens stora campingområde – drar den här förväntansfulla trion iväg till EM-turneringen i Ukraina och Polen.

– Det kommer att bli jättehäftigt att på plats få se Sverige mot värdnationen och sedan även mot England den 15 juni, säger Kent Björk som brukar finnas på Strömvallen som funktionär under GIF:s allsvenska matcher.

Med sig på trippen har han brorsan Bernt, allsvensk back i Gefle IF åren 1983-84 med över tio säsonger i blåvitt, och Benny Nöjd, uppväxt i IK Sätras fotbollsmiljö där fadern Stig var en av pionjärerna.

Ytterligare en Björk-broder kommer troligtvis att ansluta i Kiev. Det är också Bosse som fixat boendet i en lägenhet han tidigare hyrt.

– En trerummare mitt i stan nära fotbollsstadion. Det kan inte bli bättre, tycker Kent som ska bevista sitt femte stora mästerskap. Tio dagar kommer vi att vara där och vi hoppas givetvis att vi och alla andra blågula fans får vara glada hela tiden, men det blir tufft att ta sig vidare till kvartsfinal.

– Premiärmatchen mot Ukraina blir avgörande, tror Bernt. Vi måste nog vinna där, annars är det nog kört. Frankrike blir säkert svårast att möta, särskilt som det inte sett bra ut för oss försvarmässigt. Backlinjen är inte så samspelt som vi kunnat önska.

Bernts roligaste och tråkigaste minne på en fotbollsplan härrör sig från slutomgångarna i Allsvenskan 1983 respektive 1984 då kontraktet bärgades via 3-0 mot IFK Göteborg och då det året därpå blev degradering till andradivisionen efter 1-0-förlust borta mot Brage.

– Jag låg skadad vid sidan av målburen och såg Göran Arnbergs långskott segla in bakom en solbländad Arne (Skalk). Det kändes fruktansvärt bittert.

Håll utkik ni som nöjer er med att se EM i tv-rutan, håll utkik efter svenska flaggan med påskriften ”Björk Gävle”. Trion kommer att göra allt för att lyfta fram Zlatan & Co till succé.

Mer läsning

Annons