Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsmal toppmodell sökes

/
  • Caroline Winberg och Jonas Hallberg letar efter Sveriges nästa ”Top Model”.
  • Under sin tolv år långa karriär har Caroline Winberg bland annat blivit en av Victoria's Secrets så kallade änglar och medverkat på underklädesföretagets stora visningar.

Tiderna må ha ändrats, diskussioner må ha förts, arga röster må ha höjts. Men för modeller är idealen oförändrade: Lång, smal och ung är vad som gäller om man ska få en framgångsrik karriär. Och om man ska gå långt i TV 3:s ”Top Model”.

Annons

Vårens ”Top Model”-deltagare är i snitt 179 centimeter lång och knappt 20 år gammal. Den yngsta av tjejerna är bara 17 år fyllda, men redan egentligen ganska sent ute.

Supermodellen Caroline Winberg, som med start den 21 januari ses leda TV 3:s jakt på Sveriges nästa stjärna på catwalken, började själv jobba som 15-åring.

– Det är då de flesta börjar. ”Top Model”-produktionen sade ofta: ”Men de är bara 17 år” om deltagarna. Jag skiter i det, alla andra är 15 och bor själva. De behöver inte dalta, tycker hon, och berättar att hon själv hade ”några tuffa år” i början av karriären när hon fick en karta i handen och ensam skickades till olika länder på jobb.

Det har betalat sig. I dag är den 27-åriga Stockholmstjejen en stjärna i branschen, med eftertraktade uppdrag inbokade så långt fram hon kan blicka.

Det allra viktigaste om man ska bli framgångsrik i ”Top Model” och i modellbranschen i stort är förstås de yttre attributen.

– Det krävs så klart att man är lång och smal. Det är nummer ett, förklarar Caroline Winberg.

Stylisten Jonas Hallberg, som är tjejernas coach, säger att det är vackert med kurvor, men inte önskvärt om man ska bli just en toppmodell:

– Du kommer aldrig att göra visningar i London, Paris, Milano och New York om du inte är en storlek 34. Det kommer från designerna. Skulle de ändra idealet och gå från en 34 till en 38 så skulle också marknaden ändras. Men det har inte skett, och jag tror inte att det kommer att ske.

Inga så kallade mulliga modeller ingår i årets ”Top Model”. Men Jonas Hallberg tror inte att programmet kommer att bli ämne för debatt.

– Ingen kan komma och klaga och påstå att de är anorektiska. Tjejerna är sunda, fräscha. Vissa är smala, vissa är nästan lite på gränsen till ”plus size”. Och det är bra, säger han.

Vinnaren får ett åtråvärt kontrakt med en modellagentur som har supermodeller som Tyra Banks, Gisele Bündchen och Caroline Winberg själv i sitt stall. Det innebär dock inte att man kan luta sig tillbaka och låta kalendern fylla sig själv, betonar Jonas Hallberg.

– Det är väldigt mycket upp till tjejen. Bara för att hon vinner ”Top model” finns det inget som säger att hon kommer att bli supermodell. Om hon inte lägger manken till själv.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons