Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholm dömd för knarkbrott

/

Mot sitt nekande döms Ola Lindholm för ringa narkotikabrott. Domen var väntad och nu tvingas den kände programledaren betala 1 500 kronor i böter.

Annons

Straffet för Ola Lindholm: 30 dagsböter à 50 kronor. Rättegången mot den kände programledaren inleddes den 5 september och på måndagen meddelade Solna tingsrätt att han funnits skyldig till ringa narkotikabrott. Ola Lindholm döms också att betala 500 kronor till brottsofferfonden. Den sammanlagda bötessumman blir alltså 2 000 kronor. Bötesbeloppet är lågt. Antalet dagsböter kan spänna från 30 till 150 stycken.

– Det är att jämföra med de böter man får för till exempel snatteri i en butik. Beloppet är satt efter hur grovt brottet är och de uppgifter jag har om Ola Lindholms inkomster. Man tar inte hänsyn till något annat än det när det gäller bötesbrott, säger Mats Jender, den domare vid Solna tingsrätt som författat domen mot Ola Lindholm.

Den fällande domen var väntad. Efter ett drogtest i samband med en fotbollsmatch på Råsunda i april hittades rester av kokain i Ola Lindholms kropp.

Under förhandlingarna i tingsrätten förklarade han sig oskyldig men ifrågasatte inte provresultatet och vägrade kategoriskt att svara på åklagarens frågor eller lämna en förklaring till varför han haft rester av kokain i kroppen.

Att Ola Lindholm skulle vara oskyldig avfärdas av tingsrätten som menar att han saknar trovärdighet eftersom det inte finns något ”underlag för att värdera Ola Lindholms invändning om bristande uppsåt”. I domslutet står vidare att det är ”ställt utom rimligt tvivel att Ola Lindholm uppsåtligen brukat kokain i enlighet med åtalet.”

Polisens förundersökning och rättegången har väckt stor medial uppmärksamhet, något som Ola Lindholm hänvisade till under förhandlingarna i tingsrätten.

– Jag vet i dag och har vetat hela tiden att jag är oskyldig, men jag har bara en sak kvar att försvara och det är mitt privatliv. Det är det enda jag har kvar och det tänker jag försvara till varje pris, sade han under rättegången.

Ola Lindholm är känd som programledare för barnprogrammet ”Wild Kids”. När åtal väcktes mot honom i maj meddelade SVT att han ersätts av Rickard Olsson i den kommande säsongen av programmet. I maj lämnade Ola Lindholm sitt uppdrag i styrelsen för Barnens rätt i samhället och i juni sade han upp sig från sitt jobb som chefredaktör för Kamratposten.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons