Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa en krigare – på rullskridskor

/

Roller Derby är en sport på frammarsch. En underground och gör-det –själv-rörelse med mycket girlpower och en punkig attityd, fast på hjul. Gävle har precis fått sitt första lag och på lördag bjuder Slobber Knockers in till try out.

Annons

GD:s reporter har intervjuat Lisa Kriga, en av de passionerade åkarna. Och provat på att åka själv.

Egentligen började det redan 2009. Lisa Kriga såg filmen ”Whip It” om roller derby, Drew Barrymores regidebut med Ellen Page från Juno. Lisa blev förtjust och ville börja direkt. Men i Gävle fanns det ingen klubb och planerna rann ut i sanden.

Tills i somras då hon fick se ett exemplar av magasiniet Sergio med hela omslaget prytt av en krigsmålad tjej med rullskridskor på fötterna. Linnea Sedendahl hade precis startat den nya föreningen Gävle roller derby och skulle medverka vid en av Sommarkvällarna på Stortorget.

– När Johan såg det ringde han direkt och sa att ”du måste ju börja med dem!”

Efter att ”fega” i några sekunder bestämde hon sig. Klart hon skulle våga prova det som hon hade längtat efter så länge.

– Och det var helt underbart, säger Lisa. Även om jag var darrig i benen i början gick det ganska fort att bli bättre. Det är en härlig känsla att få tacklas och varje gång jag lyckas ta mig igenom en mur av ”blockers” får jag en rusig känsla i kroppen. Dessutom har vi väldigt roligt när vi tränar och nu hoppas vi att fler nyfikna ska komma och prova.

Gävle roller derby ordnar en try-out nu på lördag i Exercishuset vid Högskolan i Gävle. Då erbjuds alla som vill att prova på. Efter try-outen kommer Slobber Knockers att ha en mini-bootcamp med Borlänge Näsblod.

Roller derby är en sport som utvecklades i USA på 30-talet. Den går ut på att två lag på rullskridskor möts på en oval inomhusbana. Det ena lagets ”jammer” försöker köra förbi motståndarlagets ”stoppers” så många gånger som möjligt under en viss tid. En fartfylld sport som tillåter tacklingar, men som också kräver taktik och tankeförmåga. Från början var den både för kvinnor och män men i början av 2000-talet återuppstod roller derby som en underground och gör-det-själv-rörelse med främst kvinnliga utövare.

Sporten har en punkig och feministisk attityd, i filmen ”Whip It” framställs den som en protest mot skönhetstävlingar och yta.

Snabb musik, en tuff outfit och coola namn är viktiga ingredienser. Men Lisa har inte riktigt bestämt vilket namn hon ska ha.

– Först tänkte jag på Killer Queen men jag har ju redan ett bra efternamn och nu funderar jag på Blitzkriega.

Ibland går det vilt till och på banan har hon både hjälm, knäskydd, armbågsskydd och tandskydd. Men det är rumpan som tar i mest och där finns det inget skydd. Blåmärken där bak hör till sporten och har till och med fått en egen benämning.

– Blåmärken på rumpan kallas för ”derbykisses”. Jag har klarat mig hittills, men det är bara en tidsfråga, säger Lisa och ler.

Annons