Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet från den ljusa sidan

/

Egentligen är det sanslöst att halva Gävles befolkning i åldern 35-50 är på Läkerolen en lördagskväll för att lyssna på en humorshow.

Annons

Showen heter Ljust & fräscht eftersom våra hem ska tindra av ett slags ljus som liksom växer fram ur våra själar. Våra liv ska vara sol, god smak och en minimalism som visar att just jag kan välja ut det mest utsökta ur allt massproducerat skräp, så lyder i alla fall programförklaringen

Att det riktas emot en Reinfeldtpublik är väl kanske att ta i men vi snackar övre medelklass, folk som vill göra karriär, folk som vill ha status i boendet

Folk som insett vikten av ett Marbodalkök, som har blivit vår tids vardagsrum, där det ska diskuteras inredning och pensionsfonder, ätas hängmörat kött och drickas Pinotviner, men är det så det blir?

Jag vet att denna show har varit en stor publiksuccé på Berns men trodde inte de skulle kunna ta den ut i landsorten.

Men även Gävlepubliken kan skratta igenkännande åt Hemnetknarkande, öppna planlösningar, köksöar, marockanskt kakel, Pressbyråns 65 olika heminredningsblaskor, 200 nyanser av vitt och omotiverade fat fyllda med limefrukter. Att huvudpersonerna givetvis gjort lite research om trakten visar sig när de pratar Divas Boning, Hartan eller Andersberg.

Trots att de är på scen mitt på isen i den stora tablettasken så är de väldigt interaktiva med publiken i allt från gallupar till att röra sig runt oss. Deras manus är bra sammansatt men verkar ändå vara öppet för en del improvisation och både två är lysande i sina roller där de namedroppar de mest omöjliga saker från stövelknekt till konstiga inredningsdetaljer.

De läser högt ur några inredningstidningar som om det vore porr och rabblar ord som livstilsmagazinen uppfunnit till vår stora glädje. Lindström lyckas hålla sig från att vara från ovan medan Schyffert som i grund och botten fortfarande är en Killinggängetmobbare, numer har en stor glimt i ögonvrån.

Hela showen handlar egentligen om att vi lever ganska meningslösa stressiga liv där vi skapar nya livstilsmarkörer för att tro att det blir bättre, att avundsjuka och hat driver oss vidare till ett bättre liv men nu när vi har vårt drömkök så har vi ingen tid att laga mat.

Den sista kvarten blir det lite mer allvarligt men det är knappast så att skrattet fastnar i halsen.

Det mesta ur showen är toppen men jag tror nog Schyfferts långa monolog om att slänga saker var kvällens clou.

I en magnifik överraskande final där de med gitarr och trummor kör Raconteurs ”Steady as she goes”. Allt ska ordna sig.

Mer läsning

Annons