Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mad men” kan slå Emmyrekord

/

”Mad men” nominerades till 17 Emmy-priser och har chansen att slå rekord. Däremot gick uppmärksammade serier som ”Fringe”, ”Luck” och ”Sons of anarchy” lottlösa när nomineringarna tillkännagavs på torsdagen.

Annons

Det handlade framför allt om dramaserierna ”Mad men” och ”American horror story’’ när nomineringarna till det prestigefyllda tv-priset Emmy Awards tillkännagavs på torsdagseftermiddagen. De två serierna fick 17 nomineringar vardera, en mer än ”Downton Abbey” och den historiska västernminiserien ’’Hatfields and McCoys’’ som landade på 16 nomineringar var.

”Mad men” har kammat hem priset för bästa dramaserie fyra år i rad. Om serien, som handlar om livet på och kring en reklambyrå i 60-talets New York, vinner även i år slår den rekord i sin kategori.

Just nu delar den rekordet med ”Lagens änglar”, ”Spanarna på Hill Street” och ”Vita huset”, som alla har fyra segrar i kategorin bästa dramaserie.

Även ”Saturday night live” satte rekord. Deras 14 nomineringar utökade deras totala nomineringsrekord genom tiderna till totalt 156, flera än någon annan tv-serie.

Hyllade dramaserien ”Downton Abbey” blev i år nominerad som tv-serie i stället för som miniserie.

Seriens nominering i kategorin för bäst drama innebar den första för public service-bolaget PBS på 35 år.

Trots att Emmyjuryn gärna nominerar serier som prisats tidigare så utmärkte sig en hel del nykomlingar.

”Homeland”, med Claire Danes i huvudrollen som CIA-agent, blev den nya serie som fick flest nomineringar, bland annat för bästa drama, bästa skådespelerska (Claire Danes) och bästa skådespelare (Damian Lewis).

Även ”Girls”, om en grupp unga kvinnor i Brooklyn i New York, fick flera nomineringar.

Bland annat syntes ”Girls”-skaparen Lena Dunham i kategorierna för bästa skådespelerska, bästa regissör och bästa manusförfattare i en komedi.

Även den nya komedin ”New girl” nominerades för bästa kvinnliga skådespelerska (Zooey Deschanel) och bästa manliga biroll (Max Greenfield) i en komedi.

Kritikerfavoriter som ”Fringe”, ”Luck”, ”Sons of anarchy” och ”The office” gick däremot lottlösa och nominerades inte till några priser.

Den 64:e Emmygalan hålls den 23 september och leds av komikern och programledaren Jimmy Kimmel.

Mer läsning

Annons