Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madonna skildrar kärlekens kraft

/

Det har gått tre år sedan Madonna presenterade sin regidebut ”Filth And Wisdom” i Venedig.

Annons

Filmen blev allmänt sågad, men popikonen ger inte upp.

Nu är hon tillbaka på filmfestivalen med ”W E”, och den här gången är mottagandet bättre.

– Jag älskar film, jag växte upp med film, i mitt bakhuvud har tanken alltid funnits att jag skulle regissera en dag, säger Madonna.

”W E” handlar dels om kärleks- affären med Englands kung Edward och amerikanskan Wallis Simpson som ledde till att Edward abdikerade 1936, men också som en nutida Wallis i New York.

Den nutida Wallis lever i ett stelnat äktenskap och blir närmast besatt av historien om den omvälvande historiska kärlekshistorien.

– När jag hörde talas om Wallis och Edward blev jag helt tagen av deras story, säger Madonna på en minst sagt välbesökt presskonferens.

– Jag ville försöka förstå vad det var som gjorde att han gav upp tronen för hennes skull. Jag gjorde massor av research, och jag ville också återupprätta henne och hennes rykte. Jag kan känna igen mig i henne: de flesta offentliga personer, eller kändisar, blir lätt reducerade till klichéer, inmålade i ett hörn och alla tror att de vet exakt hur den personen är.

Madonna har inte bara regisserat, hon har också skrivit filmens manus.

– Allt jag gör är ju en del av mig, så det är svårt att sägs hur personlig den här berättelsen är för mig. Jag skapar, det som kommer ut ur det är någonting som ursprungligen kommer från ens personliga erfarenheter.

Hon säger att hon även som låtskrivare berättar historier, och att det därför inte varit ett särskilt stort steg för henne att ta.

– Jag har alltid varit attraherad av filmmänniskor. Det var kanske därför jag gifte mig med Sean Penn och med Guy Ritchie, dom är båda väldigt begåvade regissörer. Och jag lärde mig mycket av dem.

Och även om regijobbet var tufft, anser hon att hon till sist lyckades.

– Jag var ute efter att skildra både 30-talsvärlden och dagens värld som både vackra och dekadenta. Att någonting är vackert betyder inte att det också innefattar lycka.

Någon undrar hur hon arbetade för att inte göra kärlekshistorien banal. Madonna svarar:

– Kärleken är den kraft som driver oss alla. Utan den skulle vi inte kunna existera. Så därför är det omöjligt att göra en banal kärlekshistoria.

”W E” får svensk premiär efter nyår.

Gunnar Rehlin

Mer läsning

Annons