Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maggio störst inför galan

/

Tack rockmän, och hej då. Tiden då bredbenta grabbar skrålade hem drivor av Grammispriser är över.

Annons

Årets stora Grammisvinnare hette Robyn och under nästa års gala är det Veronica Maggio och Lykke Li som kan vinna riktigt många priser.

Veronica Maggio är nominerad i inte mindre än sju kategorier, och kan ta hem de tunga titlarna årets artist, årets låt och årets album. Även Lykke Li har chans på priserna för årets artist och årets album och med totalt fem nomineringar är hon inte långt efter Maggio.

Lykke Li säger att hon aldrig hade några förhoppningar om att skivan skulle lyfta. Däremot har hon och bandet ”lyft taket” när de spelat live:

– Jag tänker väldigt sällan på hur saker ska tas emot. Däremot tror jag att ärlighet varar längst i ens uttryck. Under processen med att skriva skivan kände både jag, bandet och producenten att det var ett väldigt viktigt arbete.

Utanför kategorierna årets rock och årets hårdrock/metal är det ont om testosteron och det är värt att notera att samtliga nominerade till priset för årets kompositör är kvinnor eller kvinnliga artister i samarbete med manliga låtskrivare.

På ”Satan i gatan” samarbetade Veronica Maggio med artisten och producenten Christian Walz som, förutom att vara nominerad till årets kompositör tillsammans med Maggio, även har chans att prisas som årets producent.

– När vi spelade in sången så kände jag att: det här kommer att tala till folk. Jag fick en väldigt tacksam roll att bara lyfta det så högt det går, säger Christian Walz och berättar att framgångarna med ”Satan i gatan” bäddar för fortsatt samarbete.

– Det vore konstigt annars, men än så länge har det varit svårt att hitta tiden.

Kampen om priset årets nykomling ser ut att bli hård. I en av få mansdominerade kategorier slåss artister som Den svenska björnstammen och Aleks med Rebecca & Fiona.

Duon planerar just nu sommarens turné i Sverige och USA och har redan börjat spela in nytt material.

Grammisgalan hålls på Kungliga Operan i Stockholm den 14 februari nästa år. Festligheterna bevakas av SVT.

Mer läsning

Annons