Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Olsson vill tända lägerelden

/

Från Fröken Sverige till ett av SVT:s stora programledarhopp. Kaptenen i ”Sommarlov”, Malin Olsson, vill förvandla tv:n till en lägereld med familjeunderhållning av klassiskt snitt.

Annons

I Västra hamnen i Malmö kliver tre personer av och på en färgglad en husbåt. De har näsan i olika manuspapper och ropar saker som ”publiken, vad tycker ni?”

Fyra gräsänder simmar runt och skiter i vattnet. Annars är det tomt.

Så kommer det inte se ut här idag på morgonen klockan 9. Tio veckor framåt, är det platsen för SVT B:s sommarlovsprogram, ett av kanalens flaggskepp, som sänts i olika format i 34 år. Sedan 2010 leds det av 30-åriga Malin Olsson.

Det är för att repetera första veckans program som hon tillsammans med programledarkollegorna Joni Söderström Winter och Kristoffer ”Kringlan” Svensson kliver runt där vid vattnet.

– En applåd för det, ropar Malin Olsson mot den tomma kajkanten.

Det senaste året har hon lett några av kanalens största underhållningssatsningar. När hon nu återvänder till ”Sommarlov” gör hon det som ett av SVT:s stora löften.

Står man kvar ett tag vid repetitionerna ser man tecknen. Flera förbipasserande stannar till för att fotografera. Och i kön till lunchen får hon skriva autografer.

– De senaste åren har jag jobbat som en galning. Det har gått bra. Jag har fått förtroende att göra många olika saker.

Malin Olsson var redan en profilerad barn- och ungdomsprogramledare när hon förra året och under vintern fick göra ”Helt magiskt”, med Marie Serneholt, och ”Minuten”, helgunderhållning av klassiskt snitt på bästa sändningstid.

– Det har varit min stora dröm att få göra riktigt stor och pampig familjeunderhållning. Nu har jag verkligen kommit dit. Jag älskade den typen av lägerelds-tv själv när jag var yngre. Det var inte bara tv-programmen i sig, utan själva gemenskapen med familjen eller kompisarna som uppstod kring dem. Sedan är jag också en exhibitionistisk person, säger hon.

Men det började någon helt annan stans. 2001 deltog en 18-årig Malin Olsson i ”Fröken Sverige”. När rösterna hade räknats och tävlingen avgjorts var det mot henne som strålkastarna riktades.

– Det var en konstig känsla. Från att ena stunden vara ingen för att i nästa stund verkligen vara i blickfånget.

Malin Olsson, en enligt henne själv väldigt vanlig tjej från ett arbetarhem utanför Orsa, var plötsligt Fröken Sverige. I dag är hennes känslor kring det som trots allt startade hennes karriär blandade.

– Hade jag fått frågan om att göra det i dag hade jag troligtvis inte gjort det. Men då kändes det rätt.

2001 var också året då konstnärerna Fia-Stina Sandlund och Joanna Rytel sprang upp på scenen och vecklade ut en banderoll med texten ”Gubbslem”, mitt under den direktsända tävlingen.

– Jag får väl tacka dem i dag. Allt går framåt. Det de gjorde var ett led i att försöka avskaffa den här typen av tävlingar och säga, hallå tjejer, vi kan ju mer än så här. Vi kan göra precis vad vi vill själva. Vi behöver inte en skönhetstävling för att bli uppmärksammade.

Känner du som programledare för barn att du har ett ansvar för att peppa och förmedla självkänsla?

– Absolut. Det känns ändå som jag kommer ut där med power och inte viker ner mig för saker. Det tycker jag är ett bra riktmärke för tjejer. Jag är kapten, jag bestämmer.

Malin Olsson pratar intensivt och glömmer maten. Hennes energi som programledare finns där även när kameran inte är närvarande.

– Jag försöker vara ganska mycket mig själv. Men det är också min arbetsuppgift att ha den energin. Nu har jag det i mig i själv också, men det är ändå mitt jobb att trycka igång det där. Sen är det klart man har dåliga dagar på jobbet också. Men det ska ju helst inte synas.

Arvid Jurjaks/TT Spektra

Mer läsning

Annons