Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårten Palme anmäler ”Call girl”

Mårten Palme anmäler filmen ”Call girl” för förtal av avliden, uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”. Om åtal väcks menar förtalsexperten Johan Åberg att filmen sannolikt kommer att fällas.

Annons

Mårten Palme kallar filmen ”Call girl” för ”gubbsjuk” och menar att den pekar ut hans far, Sveriges tidigare statsminister Olof Palme, som sexköpare. I fredags lämnade Mårten Palmes advokat in en förtals- anmälan till Justitiekanslern, uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”.

– Det är oacceptabelt att man sprider sådana här rykten. Hela min familj tycker det och den här ryktesspridningen följer en tradition. Redan på 70-talet spreds rykten om min far, säger Mårten Palme till TT Spektra.

Mikael Marcimains film handlar om två unga flickor som befinner sig mitt i den bordellhärva som skapade stora rubriker på 1970-talet.

I ”Call girl” förekommer en Palme-lik statsminister som köper sex av en minderårig flicka. Filmen innehåller direkta citat ur tal av Olof Palme och flera scener som är hämtade ur den tidigare statsministerns liv.

Johan Åberg är förtalsexpert på advokatbyrån Westermark Anjou. I förtexterna till ”Call girl” står att filmen är baserad på verkliga händelser, men Johan Åberg menar att det inte är en korrekt beskrivning av dess innehåll.

– Pekar filmen ut Palme? Det gör den, för den skildrar verkliga händelser. Det är en viktig distinktion som gör att man inte kan kalla den för en spelfilm, säger han.

Om Justitiekanslern väljer att väcka åtal är det filmens ansvarige utgivare som ställs inför rätta. Johan Åberg tror att ett åtal kommer att leda till en fällande dom.

– Det är osannolikt att en tryckfrihetsjury inte fäller den för förtal, säger han.

En fällande dom skulle resultera i dagsböter och eventuellt skadestånd till Olof Palmes efterlevande.

– Vi vill att filmen prövas och hoppas att vi får rätt, men även att rättsläget prövas, det är en samhällsinsats, säger Mårten Palme.

TT Spektra har utan framgång sökt Pia Grünler på Nordisk Film som distribuerar ”Call girl”.

Mer läsning

Annons