Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mästarnas mästare” i nytt format

/
  • Deltagarna i grupp 1 tävlar i ”Gripkraft”, det första tävlingsmomentet.Grupp 1. Från vänster Annichen Kringstad, Håkan Loob, Anna LeMoine,  Magnus Wislander, Linda Haglund och Gunnar Larsson.
  • Grupp 2 tillsammans med programledaren Micke Leijnegard. Från vänster Jörgen Jönsson, Susanne Ljungskog, Pernilla Wiberg, Micke Leijnegard, Victoria Sandell-Svensson, Anders Järryd och Stefan Schwarz.

Trots sex VM-guld är det kanske inte alla som minns orienteraren Annichen Kringstad.

Annons

Men snart kan hon bli känd igen när hon tillsammans med elva andra idrottsstjärnor gör upp om titeln som ”Mästarnas mästare”.

I kväll börjar SVT sända den fjärde säsongen av ”Mästarnas mästare” där Annichen Kringstad tävlar mot bland andra alpinstjärnan Pernilla Wiberg, fotbollsspelaren Stefan Schwarz och handbollsspelaren Magnus Wislander.

Programmet går även denna säsong ut på att deltagarna ska mötas i både fysiska och psykiska utmaningar, men upplägget ser lite annorlunda ut.

Deltagarna har delats upp i två grupper där de bästa sedan möts i semifinal och slutligen final.

– En anledning är att vi ville förnya och förädla produkten. Men också att många av de stora stjärnorna tidigare tackat nej, som till exempel Pernilla Wiberg, för att de inte kan vara borta så länge. Och då ville vi hitta en lösning på det, säger programledaren Micke Leijnegard.

Pernilla Wiberg tvekade inte att tacka ja efter att formatet ändrats och det var även en av anledningarna till att Annichen Kringstad ställde upp. Annichen, som nu är 52 år, avslutade sin idrottskarriär 1985 delvis på grund av de höga krav hon ställde på sig själv.

Inför ”Mästarnas mästare” var hon orolig för hur hon skulle hantera prestationskraven.

– Det var den största överraskningen att jag klarade av att hantera det så bra som jag gjorde, säger hon.

Och det var inte bara sig själv som hon överraskade. Även Micke Leijengard är imponerad av hennes prestationer.

– Jag hade kanske trott lite fördomsfullt att hon lagt av, blivit bekväm och kanske lite tant. Men det visade sig att tanter är inte att förakta. Hon är skithäftig, säger han.

Om Annichen vinner blir hon den första kvinnan att utses till ”Mästarnas mästare”. Redan innan inspelningarna var Gunde Svan en av favoriterna men han tvingades hoppa av på grund av ett segdraget virus och ersattes med ishockeyspelaren Jörgen Jönsson. Men enligt Micke Leijnegard är det mycket troligt att Gunde Svan dyker upp i en kommande säsong även om inget är bestämt.

– Han känner nog som den tävlingsmänniska han är att om han nu var tvungen att kasta in handduken så vill han göra rätt för sig. Så fort han blir frisk så.

Sally Henriksson/TT Spektra

Mer läsning

Annons