Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten – inte så festlig som musiken

/
  • Rågkaka och mjukost. En festivalklassiker enligt Björn Danielsson från Ludvika.
  • Vigdis Gjertsen och Lene Klevjer från Norge äter bröd med baconost till frukost. Men det är fullkornsbröd påpekar Vidgis. – Så den här frukosten är nyttig.
  • – Vi dricker mycket vatten, säger Lene Klevjer och pekar på sin flaska.
  • Putte och William Halvarsson från Luleå lever det goda livet på campingen till Getaway Rock.
  • Fullt i kylskåpet.

Musik, fest och kompisar. Det sammanfattar nog festivallivet för de flesta. Kosten är det emellertid ingen som pratar högt om. Gefle Dagblad tog en sväng på festivalcampingen för att se vad besökarna stoppar i sig egentligen.

Annons

– Rågkaka med tomat- och mozzarella-ost.

Mellan tuggorna beskriver Björn Danielsson från Ludvika frukosten han mumsar i sig tillbakalutad i sin fällstol. En något enkel måltid kan tyckas, en festivalklassiker anser Björn.

– Man kan ju inte laga mat hela dagen, då har man ju inte tid med något annat. Och det här är allt man behöver, byt ut osten ibland så har man hela näringskedjan, säger han och skrattar.

Klockan är halv elva och det är frukostdags för camparna som vaknat till liv. Det står visserligen ett 15-tal personer i kö till det enda öppna snabbmatsstället. Men många verkar valt bort dagens första mål till förmån för ölen.

Ett par tältkvarter bort sitter Lene Klevjer och Vigdis Gjertsen från Norge. Deras frukost har samma ingredienser som hos föregående sällskap, bröd och mjukost. Men det finns en viktig skillnad påpekar Vigdis.

– Det här är fullkornsbröd, så den här frukosten är nyttig.

Någon annan mat har de inte med sig. Till lunch gissar de båda på öl och chips och först senare kommer de äta något mer stadigt inne på området. Stadigt i det här fallet är snabbmat. Förra året ledde samma diet till att de två festivalbesökarnas magar blev ganska sura. Men det ska man avhjälpa i år, med magtabletter.

– De innehåller mineraler och vitaminer, allt. Två stycken på morgonen så är det bra sen, säger Lene som menar att det finns en ytterligare en grej man verkligen inte får missa på festival:

– Vi dricker mycket vatten, säger hon och pekar på en ynka vattenflaska som står uppe på två flak med öl.

Putte Halvarsson och sonen William har husbilat ner från Luleå. De har just avslutat en stor frukost utanför sitt motordrivna hem. Tältlägrens rågkakor och mjukost känns långt borta.

– Jag hade nog kunnat leva på mjukost jag med. Men man börjar ju bli gammal nu, så maten blir viktigare, säger Putte samtidigt som sonen William visar upp ett matförråd som styrker det påståendet.

Hyllorna i husbilskylen bågnar av lammkorvar och ost, pastejer och sill.

– Det finns ribs också, ropar Putte utifrån.

Både han och sonen undviker att köpa mat inne på festivalområdet utan tillagar hellre en festmåltid själva. De har bland annat tagit med sig grillen hela vägen hemifrån.

– Man måste ju grilla på festival. I det här vädret är det öl och grill som gäller, säger Putte Halvarsson.

Mer läsning

Annons