Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melissa Horn har inga hämningar

/

Vispopartisten Melissa Horns genombrott är en av de senaste årens finaste framgångssagor.

Annons

Sedan debuten ”Långa nätter” har allt fler tagit 23-åringens sånger till sina hjärtan. Hennes tredje album gick direkt upp i försäljningstoppen.

Nu ger sig Melissa ut på en omfattande turné genom Skandinavien med 40-talet spelningar och i huvudsak materialet från nya skivan ”Innan jag kände dig”. Premiär blir det i ett utsålt Gävle konserthus i kväll.

Kritiken har varit blandad, men det viktigaste är att nå ut till publiken. Och det lyckas hon med – både i Sverige och i Norge.

Hemma i Sverige har flera recensenter skrivit att hon borde ha vågat mer, något som skiljt sig från det hon visat upp på de två första albumen. På det svarar Melissa Horn:

– Jag skriver bara låtar jag står for. Det är texterna som är min kärna. Jag tänker inte så mycket när jag skriver låtarna.

Melissa Horns texter har slagit an en ton i grannlandet Norge. Så pass att hon blev inbjuden att spela på minnesceremonin i Oslo efter terrordåden i juli. Där spelade hon ”Kungsholmens hamn”, låten hon skrev efter dödsmisshandeln av en 16-årig pojke för några år sedan.

– Den låten skiljer sig från de andra eftersom den är baserad på en verklig händelse, säger hon. Jag skriver mest om vardagsbekymmer som jag tycker är intressanta.

– Jag försöker att använda ett enkelt språk och göra något stort av de små orden. Mycket kan kanske ligga på gränsen till det banala. Det finns en fara i det, men jag försöker ta mig runt det.

Melissa Horn delar gärna med sig av sig själv. Och har ingenting emot att skriva personliga texter.

– Jag har inga hämningar när det gäller mig själv, när jag skriver. Jag är mer privat när jag pratar med någon.

Är du lika allvarlig och innerlig som det ser ut?

– Låtarna är en stor del av mig, men jag har många andra sidor jag inte får utlopp för genom musiken.

– Jag är ingen typisk musiker. Jag delar upp mitt liv och umgås inte till vardags med så många från musikvärlden.

Melissa Horn vill helst inte bli så känd. Och menar att det inte är så bra för artister att alla vet så mycket om dem.

– Se på Bob Dylan. Jag vill inte veta för mycket honom. Det tar död på fantasin.

Melissa Horn är bara 24 år och framtiden ser ljus ut, kan man tycka. Men Melissa Horn säger att hon ibland undrar om hon gjort som satsade på musiken så tidigt och inte kan så mycket annat.

– Jag är lite rädd för framtiden. Visst har jag ett fantastiskt jobb, men jag inte ta något för givet. Det är svårt i dag att ha en lång karriär. (GD-TT Spektra)

Mer läsning

Annons