Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melissa på egna ben

/
  • Melissa Auf der Maur släpper snart sin andra soloplatta och är glad över att stå på egna ben efter åren i Hole och Smashing Pumpkins.Foto: Björn Olsson/Scanpix

Annons

Melissa Auf der Maur är den nya tidens rockstjärna. Bokar, fixar duetter med idoler och ger ut vad hon vill.

Att hon varit med i Hole och Smashing Pumpkins kan ju hjälpa en bit på vägen.

– Jag kände att om det gick ett år till utan att jag stod på en scen skulle jag gråta på jul. Så jag bokade in fyra gig, säger Melissa Auf der Maur.

Hon har bara sovit tre timmar och har precis kommit till Göteborg för den sista av konserten.

Sverige, Norge, Finland och Holland betas av på fyra dagar. En kort turné för den 36-åriga, kanadensiska basisten, och rätt olik de stora världsturnéer hon tidigare gjort.

Men Melissa Auf der Maur är nöjd.

Inte minst för att hon bokade spelningarna själv.

– Jag hamnade i ett limbo efter min förra soloskiva. Den sålde rätt bra, 250 000 exemplar, så jag spelade in en ny.

– Men för två år sedan la mitt skivbolag ner. Så först tog det ett år att få loss rättigheterna, och sedan ett år att hitta en ny riktning, säger hon.

Lösningen blev att kanalisera frustration till kreativitet och bli sin egen chef.

Nu planerar hon att släppa ett multimediaprojekt under våren 2009, med skiva, en kortfilm och en serietidning.

Allt under parollen ”Out of our minds” och allt är bara starten på en ny karriär.

En trespårs-ep har redan släppts och resten handlar om distribution.

– Jag har skaffat mig en ny plattform på internet, som gör att jag kan göra vad som helst! Det är helt fantastiskt! Efter att i Hole ha sett ett band ta katastrofala ekonomiska beslut, har jag nu fått lära mig att göra allt själv. Det har varit en väldigt viktig mognadsprocess, säger Auf der Maur och dricker lite te ur en pappmugg.

– Så nu har jag varit filmproducent och bokat catering och för första gången varit turnémanager för mitt eget band och hållit reda på våra hotell och flygningar

Spekulationerna om att Auf der Maur, som var basist i Smashing Pumpkins under deras sista turné, skulle få en plats i den nya inkarnationen av bandet var många.

Men så blev det inte, och Melissa Auf der Maur säger sig vara nöjd med sin roll som soloartist.

Däremot har hon spelat in en duett med Pumpkins frontman Billy Corgan, tänkt att släppas på en ep. Hon har också spelat in en med landsmannen Ryan Adams, som ska fungera på samma sätt.

– Han är förresten ett stort Glenn Danzig-fan, precis som jag, säger Melissa auf Der Maur och berättar stolt att hon även har spelat in en duett med denne legendariske sångare i Misfits och Danzig.

Den första duett Glenn Danzig någonsin spelat in på skiva, till på köpet, och den kommer att finnas med på ”Out of our minds”.

– Hela projektet handlar om att ta oss utanför våra hjärnor, in i våra hjärtan! Ni får se, avslutar Melissa Auf der Maur, innan hon blir turnémanager igen.

Själv är bäste dräng. 2008 gäller detta även internationella rockstjärnor.

Mer läsning

Annons