Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mia & Klara är tillbaka – hurra!

/
  • Klara Zimmergren och Mia Skäringer är tillbaka med en ny omgång av serien Mia och Klara. Premiär på söndag i SVT 1.

Annons

Jag gillar tv. Det kanske inte låter så hemskt, men i vissa sällskap anses det fult att slösa bort sin tid med att titta på tv. ”Tänk vad många saker du missar, bra pjäser eller chansen att umgås med folk”.

Men tänk vad många taskiga pjäser jag sluppit se och vad skönt det är att vara ensam ibland.

Om vi bortser från att jag inte har dåligt samvete för att jag tittar på tv, så ska jag försvara mig att jag slötittar väldigt sällan. I stället försöker jag titta väldigt selektivt, vill bara se det som verkar vara det bästa.

Denna helg startar en ny säsong av Mia & Klara, som är en av de roligaste tv-serierna som producerats i Sverige de senaste tio åren. Den är helt i klass med det bästa från ”Varan-TV”, ”Killinggänget” och ”Hipp Hipp”. Mångfalt bättre än allt som produceras på TV4 i humorväg (för övrigt så föredrar jag SVT nästan jämt).

Första gången jag såg Mia & Klara förstod jag inte så mycket. Jag var nästan rädd för att det var Göteborgshumor eller Värmlandsbuskis, men det var innan jag lärde mig känna igen karaktärer som Gulletussan, Tabita och de där hemska expediterna.

Mia & Klara började tillsammans i radioprogrammet ”Roll On”, som jag bara kommer ihåg svagt. Många av de humorprogram som P3 kör är oftast ett mischmasch av absurda skämt, med en underton av sexskämt. Vad som skiljer ”Pang Prego” och ”Cirkus Kiev” åt vet jag inte och ”Din gata” är ju mest känd som programmet där man pratar så dålig svenska att till och med PC Jersild ville förbjuda det.

Det enda av radions nuvarande program som jag tycker är riktigt underhållande är ”Mammas nya kille”. Förhoppningsvis är P3 en bra plantskola, där folk kan testa idéer och prova sig fram utan att det varken kostar skjortan eller att de gör bort sig för all framtid. Det var kanske där i ”Roll On” som Mia Skäringer och Klara Zimmergren fann sina vansinnigt jobbiga men underbart roliga karaktärer som de nu ska vrida till ännu ett varv.

Bara att se fram emot söndagens avsnitt gör att jag ler litet grand:

”Mia klär ut sig till bloddroppe på jobbet. Hundtränaren Görel lär ut svartvitt tänkande. Nyskilda frisörskan Gulletussan ältar skilsmässa med Klara. Rolle får ett felmeddelande och Tabita tycker som Anna Wahlgren”.

Egentligen så driver Mia & Klara med våra fördomar om små misslyckade människor i vår närhet, Tabita, White Trash-mamman som har olika karlar i varje avsnitt, ständigt rökande, alltid tatuerande samtidigt som hon föder sina barn med isglass. Gullesnuttan, frisörskan som är gift med ett hockeyproffs och helst pratar om sina barn. Svärmodern, hon som hela tiden vill ändra på sonens tjej och kanske den mest kuslige Klaras manlige karaktär Rolle som är så tråkig att fotocellerna som öppnar automatiska dörrar förmodligen inte skulle regera när han kom.

Så boka söndagskvällarna i åtta veckor framåt för nu kommer Mia och Klara igen. För övrigt skulle jag uppskatta om de kom från Radiotjänst och sjöng för mig också, gärna på lektionstid så mina elever skulle bli överraskade.

Mer läsning

Annons