Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min helg: Åke Björänge

/

Mest känd är han nog för sin roll som festivalgeneral för jazzfestivalen Bangen under 22 år, en epok som han avslutade förra året. Åke Björänge har emellertid spelat trumpet i Sandviken Big Band ännu längre, ända sen 1976, och är sedan åtskilliga år tillbaka dess musikaliske ledare.

I kväll passerar storbandet ytterligare en milstolpe i sin 45-åriga historia, som husband i den direktsända veckofinalen i "Idol". En jättechans att få möta en ny publik bland omkring en miljon tv-tittare. Två av låtarna blir "Wonderwall", en av Oasis stora hits, och "Roxanne" (The Police).

Annons

FREDAG

Vaknar upp på på hotellet, käkar frukost och far med bandet till TV4:s studio för repetitioner och genrep med de sju Idol-deltagarna. Det ska även repas så att ljud och bild stämmer inför kvällens direktsändning. Artisternas utvalda låtar lär vi få nöta fram och tillbaka hela dagen eftersom de inte tillhör den repertoar vi är vana vid,. Fast det blir swing för hela slanten och i den stilen känner vi oss hemma. Programledningen har dessutom ombett oss att ha tio låtar ur vårt eget material i beredskap eftersom vi även kommer att få spela före tv-sändningen och i reklampauserna. Sammantaget kommer hela dagen och kvällen att bli mycket spännande, men någon efterfest blir det inte. Vi tar nattbussen hem till Sandviken direkt efteråt. Förra helgens turné till Söderhamn, Östersund och Umeå får räcka.

LÖRDAG

Vaknar småningom upp i egen säng med i stort sett tomt dagsprogram. Ska bli skönt att bara få slappa, men samtidigt har jag en del förberedelser att göra inför ett kommande evenemang. Då ska unga lokala solister från Kulturskolan, estet- och jazzlinjerna få möta Sandviken Big Band, först med en förmiddagskonsert på Folkets Hus 15 november och sedan också en spelning på Drömfabriken den 20 november. Det blir inspirerande – det också.

SÖNDAG

Blir till att ta det lugnt då också tillsammans med min Kajsa, som jag är förlovad med. Antagligen tar jag mig till Göransson Arena framemot kvällningen. SAIK spelar mot Sirius och jag gillar verkligen bandy.

Berättat för Stefan Andersson

Mer läsning

Annons