Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min syn på mode

Annons

Jag har en modeblogg. Inget ovanligt kanske. Det speciella är att jag reflexmässigt tycker ganska illa om modebloggar. Bara jag hör ordet alltså. För då tänker jag på Sofi Fahrman, Ebba von Sydow och andra damer som enligt mig skapar en ganska snäv syn på just mode. Så fort jag tänkt den tanken blir jag lite skamsen, för det är ju den synen jag vill motarbeta. Och det är därför jag är så stolt över min egen modeblogg. Och mina tidigare modereportage i GD. Att de är annorlunda.

För det är fantastiskt med mode, visuella ting och stilar av alla de slag. Det finns ingenting som är så attraherande som människor som verkligen har hittat sin egen stil och står för det. Människor som skiter i vad andra tycker och bara kör sitt eget race. De som vågar sticka ut, trots att det sticker i folks ögon. Och jag tror, är ganska säker på, att bara man känner sig bekväm så strålar man. Och alla borde få chansen att stråla.

Så mitt i alla denna ytlighet som ordet mode kan förmedla, så ser jag mina insatser som ett viktigt projekt. Ett sätt att visa på vad mode faktiskt kan vara. Vilken glädje och inspiration det kan leda till. Bortom alla kroppsfixering och måsten. Därför blev jag oerhört glad när jag i söndags läste en artikel i DN med rubriken ”Feminismen blommar på bloggen”. Där bloggare som Hanna Fridén, Nina Åkerstam och Annika Marklund beskrevs som de nya bloggfeministerna, som samtidigt som de exponerar sig själva manar till kamp mot sjuka kroppsideal. Hurra! Tänkte jag. Det är ju så jag försöker göra.

Jag har inte i ord uppmanat till kamp, inte i modebloggen eller i mina reportage i alla fall. Men jag hoppas att jag ändå har lyckats peppa, inspirera eller skapat en lite tanke om vad mode faktiskt kan vara. Och förmodligen har jag också skapat en viss förvirring, bara genom att vara jag. Och förvirring är bra, får då tvingas man att tänka till.

Senast jag uppenbart skapade förvirring var när jag blev intervjuad av ett bokförlag, angående min diktsamling. Vissa dikter är samhällskritiska och med en feministisk touch, och när jag sedan berättade att jag hade en modeblogg så var förvirringen ett faktum. Hur går det ihop? hörde jag att det tänktes febrilt. Men för mig går det ihop mycket väl, att samtidigt vara en eftertänksam poet och en sprudlande modejournalist. För min modeblogg är min syn på mode. Och mode behöver inte vara något förkastligt med anorektiska modeller och tillhörande unga tjejer som tror att de måste se ut på ett visst sätt för att duga.

Jag tror på något helt annat. Revolution. Glädje. Uttryck. Visuell njutning. Och det är därför jag är en innerligt stolt modebloggare.

MARIE BJÖRK

Krönikör på GD Nöje

bjork.m@hotmail.com

Mer läsning

Annons