Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miriam hyllar Afro-Sambans gudfader

/

I kväll, den blir det Afro Samba på Bangen i Sandviken. Den som bjuder på detta heter Miriam Aida och kommer från Malmö.

Annons

– Vi är en sextett där jag har synnerligen kompetenta musiker med mig, bland andra slagverkarebn Finn Björnulfsson som brukar spela med Håkan Hellström, berättar Miriam. Svängig brasiliansk musik med svarta rötter svensk tappning, det är vår melodi.

Miriam vann, tack vare hyllade albumet ”Letras ao Brasil” priset som 2011 års artist i Folk & världsmusikgalan. Motiveringen: ”En mångsidig artist, färgstark, egensinnig, djärv och personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla”.

– Det kom som en fullkomlig överraskning, men giss om jag blev glad. Nu har jag en stor pjäs, Guldbuketten, att kika på därhemma.

Miriam Aïdas nya projekt AfroSamba handlar om ”innerlighet, kokande energi, mystik och uppsluppen glädje”. Musiken är hämtad från den brasilianska legenden och Afro-Sambans grundare Baden Powell.

– Han är kanske inte så känd för gemene man i Sverige, men om jag berättar att det var hon som skrev originalet till Lill Lindfors hit ”Fri som en vind” så förstår nog många vilken skicklig kompositör och gitarrist det rör sig om, säger Miriam.

Miriam har varit på Bangen förut och hon har också fått Sandviken Big Bands stipendium för främjande av jazzmusik. Förra året släppte Miriam Aida sitt album ”Visans Väsen”, hennes första skiva på svenska, där hon utforskade den svenska musikskatten. Men på Bangen blir det enbart sång på portugisiska.

Förra året medverkade hon i ”Allsång På Skansen”, ”Gokväll” och med egna radioprogrammet ”Miriams Jazz” i Sveriges Radios P2, där hon spelar sin favoritmusik.

2001 skivdebuterade Miriam tillsammans med pianisten Jan Lundgren. Nu har hon hunnit med att släppa ett tiotal egna album på lika många år, ungefär lika många som hennes man musikern Fredrik Kronkvist.

– Ändå har vi hunnit med att skaffa två barn. Ibland får man ge avkall på andra saker, det är ganska rörigt därhemma, kan jag erkänna.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons