Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missa inte...

/

Annons

... Kalle & Bengan Janssons julkonsert. Det trogna radarparet står i kväll återigen på scenen i Gävle konserthus. Med sig har de givetvis Orsa Spelmän men även sångfågeln från Kilafors, Hanna Hedlund och Johan Granströms orkester. Dragspelsvirtuosen Bengan och den sjungande spelmannen från Orsa är sedan länge ett begrepp i den svenska nöjesvärlden. Kalle Moraeus blir ju även årets värd i tv-rutan på julafton. Duon har turnerat, gjort skivor och legat bakom allehanda musikaliska och humoristiska upptåg. Julsångerna lär komma att blandas med svensk folkmusik, jazz, pop och rock.

... Göran Fristorp & Anna Lotta Larsson. Även det ett strävsamt par som är ute på ännu en julturné, den 16:e i ordningen. Och som vanligt finns Staffanskyrkan med på spelschemat. Intresset är stort och lördagskonserten klockan 16 såldes snabbt slut. Därför blir det en extra konsert klockan 19. Jag var på plats förra året och njöt åt ett par tillbakalutade och mycket stämningsfulla timmar – och så lär det nog bli även denna gång. Dessutom medverkar omkring hundra körsångare från Kulturskolan. ”Vi började 1992 och det blev mycket lyckat, men ett antal år senare tog vi ett längre uppehåll innan vi bestämde oss för att ta upp tråden igen. Det är faktiskt lika kul vara gång eftersom folk tycks gilla det vi gör, publiken strömmar till på varje plats”, har Anna-Lotta Larsson förklarat.

... Lars Demian på Spegeln. ”Nästan som Tom Waits”, skrev vår recensent efter spelningen i Gävle förra året. Kan väl inte bli bättre betyg. Under hösten har egensinnige satirikern Demian och multiinstrumentalisten David Tallroth varit ute på turné igen för att sprida sitt budskap. Föreställningen innehåller bastuba och banjo, trummor och snygga kostymer. Med sin blandning av cabaret, gypsy-ragtime och bröderna Marx avser Demian och Tallroth att få en frusen Gävlepublik att smälta.

...Hion Martell på CC-puben i kväll. Det är en hårdsvängande kvintett från Ljusdal som väldigt gärna blandar brittisk bluesrock, amerikansk sydstatsrock och glamrock med Elvis och ”Chucken”.

... The Real Group i Gävle konserthus i morgon. Den rutinerade (27 år tillsammans) vokalgruppens julkonsert förstås, vilket innebär klassiker och annat i a capella-form. För med rösterna som enda instrument har The Real Group skapat ett eget musikaliskt uttryck och lekfullt rört sig mellan musikaliska stilar som jazz, pop och svensk körmusik. Morten Vinther är ny medlem i The Real Group efter att Peder Karlsson slutat för att i stället arbeta som utbildningsledare för ”The Real Academy”, världens första nätbaserade utbildningssajt för vokalmusik.

... Magnus Carlsson i Ockelbo kyrka. Ja, det handlar om den forna Barbados- och Alcazar-sångaren som nu givit sig ut på en julturné igen. Och precis som för två år sen kommer han till gästrikedistriket, då var det Hofors och nu alltså Ockelbo. ”Det är häftigt att få uppleva Sverige från norr till söder och sjunga mina favoriter bland julsångerna”, sa Magnus i en tidigare intervju på GD Nöje.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons