Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraeus på turné med goda vänner

/
  • Kalle och hans vänner. Lasse Kronér, Abalone Dots och en vovve som gillar att bli fotograferad.

I torsdags fyllde tv-profilen Lasse Kronér 50 år. I kväll kan publiken i konserthuset gratulera honom i efterskott, varför inte med ett rungande fyrfaldigt leve.

Annons

– Vi har så kul tillsammans, så det blir nog en rejäl fest hos Lasse i morgon. Det känns skönt att vi inte har någon spelning förrän i Linköping på lördag och därefter Gävle, sa Rebecka Hjulström i Abalone Dots när undertecknad fick en pratstund med henne i onsdags.

Damtrion, Kronér och Johan Granströms orkester tillhör vännerna som Kalle Moraeus tagit med sig på höstturné som startade i Växjö den 24 oktober. Observera att det inte är någon julshow utan en blandning av komik, revy och musik i en resa från folkmusik till rock.

Abalone Dots står i hög grad för det sistnämnda med sin mix av bluegrass, country och folksånger som alltfler tagit till sina hjärtan.

– En period sammanfattade vi vår stil som softgrass, men nu är vi inte så softa längre, förklarar Rebecka Hjulström. Det är desto mera americana och roots ifall vi nu måste genrebestämma det vi spelar.

Inte så konstigt med tanke på den popularitet och efterfrågan som gruppen fått från andra sidan Atlanten. Åren 2008-11 gjorde Abalone Dots inte mindre än fem USA-turnéer och dessförinnan, redan 2004, var bandet ”over there” för att spela renodlad bluegrass.

Bluegrassfestivalen i Torsåker 2005 blev en milstolpe i karriären. SVT var på plats och spelade in en musikdokumentär och kort därefter erbjöds gruppen sitt första skivkontrakt av Sony BMG. På hösten 2007 var gruppen förband på Lars Winnerbäcks turné. Genombrottet var ett faktum och om inte förr så i Melodifestivalen 2012 fick hela svenska folket via bidraget ”På väg” veta vilka Abalone Dots är.

I våras var trion, efter tre års uppehåll, tillbaka med sitt tredje album, ”Chocolate & Cigarettes”. Detta efter debuten 2007 med ”From A Safe Distance” och uppföljaren ”Traveler” året därpå, som belönades med en Grammis för årets folkmusik/visa. Precis som förra gången har Nashville och dess välmeriterade country- och bluegrassprofiler spelat en stor roll för plattans tillkomst.

– Vi träffade producenten Steve Fishell, som känner praktiskt taget hela countryeliten därborta och han sammanförde oss med en stor idol, mandolin och fiol-stjärnan Sam Bush som spelat med ALLA, och gitarristen Buddy Miller. De har givetvis hjälpt oss till att få den skiva vi ville ha, berättar Rebecka.

Abalone Dots är Rebecka Hjukström (sång, gitarr, banjo, dobro), Louise Holmer (sång, bas, piano) och Sophia Hogman (sång, mandolin, nyckelharpa, cello). Idén till gruppen föddes hemma i Västervik i samband med en uppsättning av musikalen Ronja Rövardotter.

Trion kommer för övrigt tillbaka till Gävle redan den 5 december, då med en timmes lunchunderhållning i serien Musiksoppa på Spegeln.

Mer läsning

Annons