Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multimusikanten som loopar sig själv

/
  • Multimusikanten Theresa Andersson. I kväll spelar hon på restaurang Gourmet Blå i konserthuset.

För mindre än ett år sedan gjorde hon succé som barfotad förband till den australiensiske stjärnartisten Tommy Emmanuel.

Annons

Nu är Youtube-fenomet, som för många blev känd genom videoklipp där hon framför låtar hemma i sitt eget kök och spelade alla instrument själv, mogen för att själv vara headline.

Theresa Andersson är tillbaka i konserthuset med alla sina instrument, för hon är ju i praktiken ett enmansband.

Se här, ett utdrag ur recensionen på GD Nöje efter förra besöket:

”Effektfullt och med en personlig utstrålning vann Theresa snabbt publikens gunst. Hon har en bra stämma som hon matchar med utsökt violinspel. Hon varierade sig också med rytmiska inlägg som blir en botten i hennes effektiva loopar. Den chosefria scennärvaron var charmig och opretentiös vilket skapade en gemytlig publikkontakt. Att den i Sverige rätt okända sångerskan skaffade sig en ny beundrarskara i Gävle var lätt att konstatera.”

Ursprungligen kommer hon från Silte på Gotland men hon har bott i New Orleans de senaste 22 åren och spelat med artister som Stevie Wonder, The Neville Brothers och Betty Harris. Albumet ”Hummingbird, Go!” hyllades stort då det kom för tre år sedan och hamnade också på den svenska albumlistan.

Theresa spelade in en video till låten ”Na Na Na” hemma i sitt eget kök, och det tog bara några dagar innan videon hade setts av över en miljon tittare på YouTube! Den visar hur hon loopar sig själv med hjälp av två stora loopstationer samt ett 15-tal pedaler.

Framgången har tagit henne till allt från gigantiska amerikanska talkshower som Conan O’Brien och Craig Ferguson till våra svenska tv-program Veckans Konsert i SVT, Sommarkrysset, Go kväll, Nyhetsmorgon och Doobidoo.

Efter turnéerna 2009-2010 blev det ganska tyst om Theresa. Förklaringen är att hon ägnade 2011 åt att spela in ett nytt album, ”Street Parade”, som släpptes för ett drygt halvår sen. I februari deltog Theresa Andersson i Mardi Gras-paraden i New Orleans i ett spektakulärt ekipage, med gigantiska dockor och en femtiomannaorkester i festivalkostymer som kompade henne.

Nya skivan ”Street Parade” är producerad i New Orleans och bland gästerna finns Peter Morén från Peter, Bjorn and John.

Mer läsning

Annons