Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adora Eye och Ida Long visar att de är redo för det riktiga genombrottet

/

Adora Eye och Ida Long är två Gävleartister med lång erfarenhet. Under lördagen visade de på Söders Källa, där releasefest hölls för deras nya album, att de är redo för nästa steg på karriärstegen, menar vår recensent.

Annons

På lördagen var det hård konkurrens om de musikintresserade i Gävle. Efter att den Lilla Gasklockan fyllts med folk på den stora skivmässan på dagen fortsatte festen. Flera band spelade i den Stora Gasklockan när kvällen infann sig, samtidigt var Thomas Di Leva på Elite Grand Hotel. Jag valde Söders Källa där två artister som varit lovande en längre tid skulle visa att de klivit ut på den verkliga banan med sina nya skivor.

Jimmy Jönsson, aka Adora Eye har länge figurerat i olika musikaliska sammanhang, både som trummis och sångare numer har han allt ljus på sig själv, då han är ganska utlämnande ensam med en akustisk gitarr (i och för sig i dag uppbackad av Elin Lindfors på klaviatur och såg).

Albumet "If You Need A King, I’ve Been Prepared All My Life" som jag skrev upp tidigare är ett bevis på att enträget hårt arbete lönar sig. Många av låtarna har förfinats och blivit riktigt bra. Det är melankoliskt och strävt, stora ord och svartvita bilder. Musik för folk som gärna lyssnar på Daniel Norgren eller Tallest Man On Earth. Låtar som "Dirty Compass" och "Collide" skulle lika gärna kunna komma på någon större artist skiva. Den intensiva rösten och de suggestiva låtarna bygger mörka små slott som känns spännande men jag tycker nog det mörka som finns på skivan försvinner lite när det framförs live.

Det kanske är så att det är svårt att vara stenhårt cool när man spelar för så många som känner en, men det är en petitess, Adora Eye är riktigt cool och skivan förtjänar att uppmärksammas mer.

Den här releasefesten skulle egentligen ha varit för en dryg månad sen men strul med lokal gjorde att det blev först nu och det kanske var smart, för då kan skivorna vara med en sväng till i nyhetsflödet.

En annan artist som känts lovande i många år är Ida Long. Hon har under en lång tid sakta men säkert skapat sig ett namn och hennes uppträdanden med tillhörande performance som innefattar musik, film och dans - har gett eko i branschen runt om i vår värld.

Hennes nyaste album "Rainbows & Tears" är ett gigantiskt kliv framåt. Där hon tidigare varit intressant och spännande låter hon i dag som en riktig (missförstå mig inte här nu) artist som släppt ett album som ska ut i hela världen. Min personliga favorit "We Got" (mer än 90 000 spelningar på Spotify) är en klockren hit och skulle lika gärna kunnat vara Lykke Lis nya singel.

Ska jag vara helt ärlig tycker jag det är skönt att hon i dag gör ett uppträdande strippat som en konsert utan dans. Hon vågar låta det starka materialet stå för sig självt. Samtidigt kan jag tycka att hon borde kliva fram ännu mer. Låt oss se att det är Ida Long som är stjärnan här. Även om hon kompas av de tre mest kompetenta musikerna som finns norr om Dalälven vill jag se mer av henne. Lite trista longörer mellan låtarna då macbooken ska startas men det gör inget. Den avslutande "Mannen på taket" kan mycket väl bli hennes ingång till P3 som hon så gärna borde få.

Efter att de har spelat i genom hela albumet bjöds vi på "Mad World" som en gång var en Tears For Fears-cover av Gary Jules till filmen "Donnie Darko". Nu är det i Ida Longs händer en del av tv-serien "Mad Men" och det får bli en fin avslutning av kvällen

Mer läsning

Annons