Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruce Springsteen

/

Annons

Ärligt talat var det länge sedan Bruce Springsteen släppte något som andra än riktigt inbitna fans kan beskriva som en fullträff. Men nu är The Boss tillbaka med den bästa skiva han gett ut på mycket länge.

Jag har egentliga inga belägg för det, men amatörpsykologen i mig tror att det måste ha att göra med att Springsteen fått en nytändning av att kämpa för att få Barack Obama vald till USA:s president. Hela den kampen för det goda mot en ond republikansk president måste ha fått det att spritta i benen på den gamle mannen, han fyller faktiskt 60 år i september.

När man hör de här låtarna så kan man bara förbanna hans beslut att spela på mindre Stockholms Stadion i stället för stora Ullevi i Göteborg i sommar (4-5 juni, klockan 10 i dag släpps biljetterna), för nu har han en handfull nya låtar som kommer att rendera allsång och som faktiskt står sig i konkurrens med klassikerna. Så många som möjligt borde få höra dem live.

Han inleder plattan, som släpps i dag, med den oerhörda – kan inte hitta ett bättre ord – ”Outlaw Pete”, en åtta minuter lång Springsteenfest där historien om titelpersonen på andra sidan lagen bara växer och växer.

Överhuvudtaget är Springsteen i romantisk högform. Jag älskar den fantastiska arbetarskildringen i ”Queen of the supermarket”, kaxiga man-möter-kvinna-låten ”What Love Can Do” och Spectorinfluerade soulpärlan ”This Life”. Och här finns förstås också den sentimentala ”The Wrestler”, filmlåten Bruce vann en Golden Globe för häromveckan, samt en vacker hyllning till pianisten Danny Federici, som ju avled i fjol. Hela skivan är tillägnad honom.

Några enstaka låtar är för stompiga och tröga för att det ska bli allra högsta betyg, men slutsatsen är att det här är en hoppfull skiva. Kanske är det så att Bruce Springsteen omedvetet, eller mycket medvetet, skildrar ett hoppfullare Amerika, med en ny president som fått alla att tro på framtiden trots problemen runt omkring dem.

Stort grattis till alla er som får biljetter till Sverige-spelningarna i sommar.

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons