Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cash is King gör en värdig hyllning

/

Annons

Arkansassonen Johnny Cash har under hela sitt artistliv, och speciellt nu efter sin död, varit ämne för idoldyrkan. Dan Köningsson med band har med sitt projekt Cash is King valt att musikaliskt och även klädmässigt hylla sin framlidna hjälte. Det infinner sig en salighet i Café Spegelns gamla biolokal. Det är en blandning av ren musiklycka och en och annan öl som förgyller atmosfären.

Det märks på en gång att Dans röst inte är bekväm i de låga och mörka registren som Cash så ofta befinner sig i. Detta gör ibland balladerna lite sura och sega, men de svängiga låtarna sitter som en nysydd cowboykänga på en nytvättad fot. Helt rätt, Dans röst öser på och det är så rytmiskt och pumpande att en del av publiken i den totalt fullsmockade salongen ställer sig och börjar dansa och klappa.

Det är helt klart tacksamt att spela Johnny Cash låtar, mannen är ju minst lika folklig som polaren Bob Dylan. Det är av denna anledning som det bränner till extra. Stämningen är nära extas mest hela tiden och när It Ain’t Me Babe spelas får det hela en magisk gemytlighet. Mellansnacken är en blandning av Dans snack om sin identifikation med Johnny och en historielektion om densamme. Bakom bandet rullar bilder av Johnny och lite annat smått och gott. Detta skämmer ibland med små tekniska problem men skapar mest en djupare scenstämning.

Den enda balladen som verkligen når fram är Hurt, skriven av Nine Inch Nails Trent Reznor. En låt som Johnny gjorde till sin egen och som nu även Dan erövrar. Hans röst mognar allt eftersom och det blir mer och mer helgjutet. I Walk The Line är inget annat än en folkfest och Jackson är otroligt bra. Hela bandets styrka visar sig och alla, fanatiker eller inte, kapitulerar inför det häftiga trycket. Att det sen blir en lite smörig One Love gör inget. Cash is King kör på och publiken vill bara ha mer och mer. Det är bara att tacka och bocka.

Ludwig Blix

Mer läsning

Annons