Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalablues med briljant entertainer

/
  • Peter Carlsson. Håller ett stadigt grepp om sin publik. Två utsålda föreställningar på Folkets hus i Sandviken i går.

Annons

Det är bara att göra som publiken i den fullspikade salongen gjorde, ställa sig upp och applådera. Maken till entertainer finns inte i vårt avlånga land, åtminstone inte i Dalarna med omnejd.

För vad hade Peter Carlsson varit utan sin härliga dialekt som formligen bär upp alla hans utspel. Han är blues, han är jazz, han är rock´n´roll, och han är en alldeles förträfflig berättare av skrönor och anekdoter. Och så kan han göra ett campingbord av en resväska, bara en sån sak.

Peter Carlsson kan verkligen konsten att trollbinda sin publik, tillsammans med sitt band, Grodorna som denna gång hade med sig en skönsjungande pianist, Kristine Stenerhag, vid sidan av trogna parhästarna Staffan Wiklander (basist) och Ola Norrman (slagverkare). En perfekt motvikt till det någon oborstade men omåttligt roande frontfiguren.

– Lyllo den som äger en Spapshjälm, sa Peter i en introduktion till sin version av Sven Tumbas gamla örhänge ”Hockeypolka”.

Carlsson hann berätta en story om hans debut i Stockholm tillsammans med de illustrerade gentlemännen i Jailbird Singers. Han var blott 16 år men fick ändå köra bilen från en blöt fest på Söder till Gröna Lund. Det gick väl bra, men betydligt värre blev det på scenen när det skulle spelas låtar som han aldrig hört talas om innan.

Naturligtvis fick nationalskalderna Evert Taube (”Balladen om Ernst Georg Johansson”) och Dan Andersson plats i låtlistan. Men den jag fastnade mest för var fyndiga ”Rastastugan” i reggaetakt, även denna föregicks av en kul berättelse.

Att Peter Carlsson vållar ”lapp på luckan” vart han än kommer är inte särskilt konstigt.

Han skapar gemyt, trivsel och skön musik som få andra. han hade gärna fått hålla på en timme till, men utanför dörrarna väntade ju en ny publik på sin tur.

Mer läsning

Annons