Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här blir min sorti”

/
  • Hej då, Melodifestivalen. BWO-medlemmen Alexander Bard tänker inte ställa upp i tävlingen igen. ”Inga seriösa artister vill vara med längre”, säger han inför Andra chansen i Norrköping. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Annons

Räkna med tuffa dueller i Melodifestivalens sista deltävling.

Andra chansen kan bli den sista för exempelvis BWO.

– Det här är min sorti. Det får räcka nu, säger Alexander Bard.

Upploppet närmar sig i Melodifestivalen. På lördagen stundar Andra chansen i Norrköpings hockeylada Himmelstalundshallen, med åtta artister i fyra nervkittlande dueller. Två vinnare går till finalen i Globen och en tredje utses av den omdiskuterade internationella juryn.

Bland förhandsfavoriterna återfinns den förkylda Sarah Dawn Finer och även Star Pilots – i tuff konkurrens med tonårsidolen Amy Diamond.

Aftonens kanske hårdaste kamp står mellan synttrion BWO och återförenade Lili & Susie. Alexander Bard var tidigare övertygad om att BWO:s ballad ”You’re not alone” skulle avancera direkt till Globen – rentav till schlager-EM i Moskva – men inför Andra chansen låter han betydligt mer osäker.

– Äh, vi är inte med för tävlingens skull. Vi har bara spelat med i det. Egentligen bryr vi oss inte alls om att vinna, säger Alexander Bard.

Han får medhåll från sångaren Martin Rolinski.

– Det viktiga är att vi har med en låt som fungerar i radion och som gillas av våra fans. Och det har vi lyckats med, säger han.

Med tre tidigare låtbidrag i Melodifestivalen är BWO numera veteraner i sammanhanget. Alexander Bard har dessutom medverkat som kompositör åt andra artister, exempelvis Amy Diamond och hennes Andra chansen-bidrag ”It’s My Life”, samt vunnit tävlingen redan för 20 år sedan med ”En dag”, som Tommy Nilsson sjöng.

Men nu börjar den frispråkige BWO-medlemmen att vara trött på tävlingen.

– Det här är min sorti. Vi kommer inte att ställa upp igen – i alla fall inte som Melodifestivalen ser ut nu. Den här festivalen får problem redan nästa år, säger han.

Varför då?

– Du kan inte ha ”popularitetstävling” som bara gynnar gamla ”Idol”-deltagare. Inga seriösa artister vill vara med längre. Sen borde inte Melodifestivalen ha med Eurovision att göra. Ingen vill det, varken artisterna eller svenska folket, säger Alexander Bard.

BWO-konkurrenterna Lili & Susie är stolta över avancemanget till Andra chansen och deras eurolåt ”Show me heaven” är raka motsatsen till BWO:s sorgsna ballad.

– Det blir glädje mot svårmod. Vi får se vad folket tycker är bäst. Det blir en kärleksfull fight, säger Susie.

– Vi kanske skulle byta låt med varandra? Martin är ju redan blond och jag kan ha en peruk, tycker Alexander Bard inför Andra chansens tuffaste duell.

Mer läsning

Annons