Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doug Seegers julturné når Gävle på lucia

/
  • Doug Seegers är aktuell med julskiva och Sverige-jul-turné. 18 december åker han till New York för en spelning och julfirande på Long Island.

Doug Seegers är tillbaka med en julplatta. Nästa år kommer uppföljaren till debuten "Going Down To The River" som blev känd genom programmet Jills veranda. Först väntar en Sverige-turné där Gävle är ett av stoppen.

Annons

Doug Seegers ringer upp från Norrtälje där hans bokningsbolag Rootsy Music håller till. Han ska repa i en vecka inför den kommande julturnén och under kvällen ska han försöka se säsongspremiären för nya Jills veranda.

Han ligger på skivbolagskolossen Capitols Sverige-avdelning. För det är just Sverige som blivit hans största och viktigaste publik sedan medverkan i Jills veranda våren 2014. Vi fick se Doug Seegers bokstavligen plockas upp från gatan, vilket ledde till en stor Sverige-turné, där Gävle besöktes i augusti i fjol. En påföljande höst-turné fick ställas in för att debutalbumet "Going Down To The River" även skulle lanseras i hemlandet USA. Vilket eventuellt var ett felbeslut sett i backspegeln, för under 2015 är det återigen Sverige som varit främsta fokus, då Doug Seegers bland annat uppträdde på Peace & Love i Borlänge. Skottland, England och Finland har också besökts och Danmark står på tur.

Helt okänd är dock inte Doug Seegers i USA. 63-åringen blev nominerad till årets nykomling: "Emerging Artist of the Year" i år på Americana Music Awards. Han fick då spela på anrika Ryman Auditiorium, tillsammans med Ry Cooder bland andra.

Nu väntar en julturné baserad på senaste skivan "Let's All Go Christmas Caroling Tonight". Skivan kom till efter ett möte med skivbolaget Capitol Music Groups Sverigekontor.

– Vi diskuterade vad som funkade och inte. De föreslog att jag skulle göra en julskiva och då började jag skriva jullåtar helt enkelt.

Julen har en religiös innebörd för troende Doug Seegers. På turnén kommer barnkörer ingå i konceptet.

– Det är något jag känt länge, att jag vill nå ut till barnen också och därför är "Rudolph The Red-Nosed Reindeer" med.

Julen kommer Doug Seegers fira på Long Island i New York, där han växte upp och fortfarande har familj och vänner. Dock bor han som bekant, i countryns hemstad Nashville.

April nästa år kommer en ny skiva, som Doug Seegers ser fram emot.

– Saker händer inte över en natt. Du bygger ett rykte. Mitt huvudsakliga mål är att fortsätta pumpa ut bra musik.

Vi pratar om vad som anses vara äkta country, men det är en diskussion som föga intresserar honom.

– Folk kommer alltid säga att dagens musik är hemsk. Jag tänker annorlunda. Vi har alltid haft dålig musik.

Utöver Jill Johnson, som Doug Seegers sällan träffar, men hoppas kunna göra fler shower med nästa sommar, har han inget större förhållande till svensk country. Tills dess väljer Doug Seegers Emmylou Harris "Light of the Stable" som tidernas bäst jul-country-album, men han har fortfarande "Jul i Kvinnaböske" att upptäcka.

Mer läsning

Annons