Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-Gävlebon Victor Brandt från Entombed A.D gör hantverksöl med Electric Nurse

Onsdag 1 juni är det premiär för ex-Gävlebon Victor Brandts imperial stout med kokossmak som han bryggt med Electric Nurse. Hans andra stora intresse är musik där han spelar bas i Entombed A.D och Totalt Jävla Mörker.

Annons

Hårdrock och öl är en (o)helig allians sedan länge. Victor Brandt, som spelar bas med dödsmetallpionjärerna Entombed A.D och punkbandet Totalt Jävla Mörker stämmer väl in i beskrivningen.

– Mitt egentligen enda andra stora intresse utanför musiken är hantverksöl. Bryggarkulturen påminner mycket om hårdrocksscenen. Det är samma typ av folk och intresset för hård musik är stort även där, säger Victor Brandt som just nu spelar in kommande ep:n med Totalt Jävla Mörker i Umeå.

Victor Brandt.

Victor är född i Gnarp i Hälsingland och har bott två omgångar i Gävle, där han bland annat jobbat på Musikbiblioteket. För två och ett halvt år sedan flyttade han till Göteborg där han träffade på Peter Robertsson på lokala mikrobryggeriet Electric Nurse. Det heter så eftersom Peter är elektriker och frun Ida Engström sjuksköterska. Hennes pappa är Mikael Engström Dugge, som äger ett av de största hantverksbryggerierna från Göteborg: Dugges.

Victor påtalade för Peter att han saknade en imperial stout med kokossmak i Sverige, vilket Victor bara testat på ölmässor tidigare. Peter nappade. En tanke var att ölen skulle kunna vara ett samarbete med till exempel Totalt Jävla Mörker eller ha ett hårdrockigt namn som "Stand up n' stout" eller "Stout at the Devil" - men det fick bli "Dark Skull feat. Victor Brandt". Han är mycket nöjd med resultatet.

– Den är ganska stark, 10, 7 procent, men smakar inte starkt. Den är lättdrucken för att vara en tung öl. Och kokosen är inte rätt i ansiktet - mer som ett basregister om man ska jämföra med musikmixning.

Electric Nurse - Dark Skull feat. Victor Brandt - en imperial coconut stout.

Ölen har premiär 1 juni på puben Rover i Göteborg och finns då även i Systembolagets beställningssortiment samt utvalda systembolag i Göteborgstrakten. Och givetvis har även Entombed A.D en egen öl - gjord tillsammans med bryggeriet Warpigs från Köpenhamn i vars bryggeripub de också spelade in sin senaste musikvideo.

Det blir en del finöl ute på vägarna. Nyss kom Victor hem från USA-turné med Entombed A.D där merchkillen är delägare till amerikanska mikrobryggeriet 3 Floyds. Han kunde därmed guida bandet i landets rika kultur av "craft beer". Snart ska de spela i Tjeckien och kommer där få en guidning i regionen varifrån pilsner fått sitt namn.

Victor Brandt på en av alla testbryggningar på Dugges i Landvetter där Electric Nurse Dark Skull bryggdes.

Det håller väl inte att vara bakfull varje dag på turné?

– Det är lätt att bli lite snobbig när man utvecklat sitt ölintresse. Jag tror jag dricker mycket mindre i dag än förr. Jag dricker inte vad som helst.

Du ser Victor med ytterligare en av hans grupper: Firespawn, på Gefle Metal Festival 15-16 juli i Gasklockorna.

Mer läsning

Annons