Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles mest spontana rockband Grand Carpets svävar som en flygande matta

/
  • Daniel Åblom (trummor) och Henrik Eriksson (gitarr) i nystartade Gävlebandet Grand Carpets. Alla fem medlemmar har skilda musikaliska bakgrunder, men Daniel och Henrik gillar i alla fall amerikanska indierockarna Sparklehorse. I repan har de även lyssnat på Wilco, Bowie och Blondie som inspiration. Erik Süss skriver texter.
  • Daniel Åblom (trummor) och Henrik Eriksson (gitarr) i nystartade Gävlebandet Grand Carpets. Henrik jobbar inom vvs-branschen och Daniel är heltidsmusiker.

Grand Carpets är Gävlebandet med medlemmar från vitt skilda musikaliska bakgrunder. På sång hittar vi Emma Sörensen samt folk från Dead Silent Days, Transmissionplot och The Rockfire. Texterna står GD:s recensent Erik Süss för.

Annons

Att samla ihop ett fulltaligt rockband brukar vara svårt. Så även denna fredag när Grand Carpets från Gävle ska göra sin första intervju. Henrik Eriksson, gitarr och grundare samt Daniel Åblom, trummor dyker upp på Java i ett regnigt Gävle.

Det var Henrik Eriksson som fick en idé sent förra året om att starta en grupp. I början på 2000-talet var han med i hardcorebandet Dead Silent Days och innan det Make Your Point.

– Jag saknade att spela med andra och tog kontakt med Erik Süss (GD:s recensent och frontman i Transmissionplot), utan någon idé och inriktning. Bara att jag ville starta ett nytt projekt.

Ofta börjar idén om att starta band på fyllan och stannar just på idéstadiet. Inte sällan är även de inblandade någorlunda överens om vilken genre de vill spela eller vilka artister de inspireras utav. Så inte i Grand Carpets fall.

Henrik och Erik satt på O'Learys och ringde efter ett tag ner Daniel, som även lirar trummor i The Rockfire och Captain Grey Band. Innan dagen var över var de tre.

Därefter fick Erik tag i Emma Sörensen - som syns som flöjtist med mera tillsammans med David Lehnberg på hans livespelningar. Hon har även uppträtt solo på Pre-Push på Spgeln nyligen. Detta är första gången hon frontar ett band - något av en utmaning.

– Det var nervöst för henne i början, men sen kändes det helt självklart efter ett tag. Hon förtjänar verkligen att ta platsen längst fram, säger Henrik.

Jonas Strömberg, ägare till Slowbeat Studios är också med i bandet - där de två låtarna "Turn Turn Turn" och "Run", som släpptes i april, spelats in. Studiotiden bokade Henrik innan några låtar fanns klara ens, eftersom Slowbeat är uppbokat.

Replokal lyckades de dela med Manno intill Transmissionplots i den gamla Makaronfabriken där även Deer Tracks och Twiggy Frostbite repar. Tack vare Jonas Hamqvist på Studieförbundet Vuxenskolan gick det att ordna fort.

Första repet "stod de som fån" då det inte visste vad de skulle spela men det lossnade snabbt.

– Vi gick in helt förutsättningslöst för att se vart det tar vägen. I och med att vi är så olika individer från olika genrer kunde vi inte göra på annat sätt, säger Henrik.

– Det var bara att öppna en öl och räkna in, förklarar Daniel.

Hur låter då Grand Carpets? Det första jag tänkte på var 90-tals-indierockarna Fidget från Göteborg, med Nina Natri i spetsen. De flesta andra som lyssnat har sagt det något vaga "70-tal" - och då troligen syftat på progressiv rock - tror Henrik eventuellt. Poprock är en tråkig benämning, men kanske närmast verkligheten.

– Det är inte gammeldans och inte dödsmetall, sammanfattar Daniel.

Nu ligger fokus för Grand Carpets på att skriva och spela in en fullängdare. Skivbolag har de redan kontaktat och de är noga med att poängtera att de inte är ett plojband.

– Till hösten står vi på en scen, lovar Henrik.

Eftersom medlemmarna har andra jobb är även fältet öppet för att ta in nya medlemmar för livespelningar. Grand Carpets är som en flygande matta - svävande.

Mer läsning

Annons