Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasse Andersson lyfts fram av det positiva

/

Hasse Andersson är artisten som gjorde en comeback utan dess like i årets Melodifestivalen och fick en mycket ung fanskara mot alla odds. 12 november kommer han till Gävle Konserthus.

Annons

Hur står det till?

– Lite sliten är jag allt. Jag fick en sån här lunginflammation, och sen tog den om. Men själva musicerandet är jättekul, och jag håller just på att avsluta min sommarrunda. Sen blir det lite vila och sen kör vi igen med nästa turné. Så länge man tycker att det är kul lyfts man fram av allt det positiva, och jag är ju ändå bara 67 år, säger han och skrattar.

Du gjorde lite av en comeback med "Guld och gröna skogar". Hur känns det?

– Detta är ju en liten bonus som har kommit här. Jag hade tänkt gå i pension och så kom Melodifestivalen och så fick jag en ny runda som under 80-talet med "Änglahund".

Ja, du verkar ju ha fått en helt ny målgrupp också. Kan du berätta om det?

– Jo, barn älskar mig och skickar en massa presenter. Jag fick höra om en liten pojke som alltid ville lyssna på en saga innan han ska sova, men nu för tiden vill han bara att mamman ska läsa upp en artikel om mig från Vi i Villa varje kväll. Och en liten flicka skickade sin första mjölktand till mig, fastlimmad på en kartongbit.

Hade du förväntat dig det här mottagandet när du ställde upp i Melodifestivalen?

– Nej, jag trodde att jag skulle hamna högst i mitten i Melodifestivalen, och sedan bara åka hem och semestra. Men nu åkte jag upp på fjärde plats, och för mig är det en vinst. När Måns vann sa jag åt honom att han skulle åka ut och ta Europa, så får jag ta hand om Sverige. Och så blev det ju, på sätt och vis. "Guld och gröna skogar" har tagit hem både Guld, Platina och dubbel- och trippelplatina. Den har flera miljoner spelningar på Spotify och skivan har sålt i mer än 25 tusen exemplar. Jag har blivit nominerad för Årets person i Helsingborg, och även till Rockbjörnen. Men då var jag sjuk, och satt på sjukhuset och hostade blod. Så det gick ju inte.

Kan sjukdomen ha något samband med stressen kring tävlingen och turnéerna?

– Nä, jag ser inget direkt samband. Jag var till Florida i tre veckor direkt efter Melodifestivalen, och när jag kom hem hade jag nåt skit i halsen. Men det förstås, att det tog om kan ju ha ett samband med att jag haft mycket att göra och inte hunnit vila upp mig. Jag ska på röntgen igen nu snart så får vi se om det är något kvar av inflammationen.

Det blev ju en liten kontrovers när det visade sig att ett japanskt band hade spelat in en låt som liknade ditt tävlingsbidrag. Kan du berätta lite om det?

– Ja, de som skrev "Guld och gröna skogar" hade skrivit en annan låt innan, som jag också skickade in till tävlingen men som inte kom med. Då skickade de i stället låten till ett japanskt pojkband, och skrev en annan låt till mig med vissa liknande delar. Men hade den varit för lik hade jag ju såklart märkt det. SVT tyckte inte heller att det var samma låt, så det var en bagatell egentligen.

Hur känner du inför den händelsen?

– Jag tycker att det var trist. Jag har inte gjort något fel. Jag är med i finalen en gång i mitt liv och vill bara göra min grej under tre minuter på scenen, och så försöker kvällstidningarna förstöra det genom att blåsa upp såna här saker. Det var ju egentligen ingenting, och de borde ha tagit det med låtskrivarna och de som berörs. Inte med mig.

Vad tycker du om det japanska bandets version av låten?

– Jag kan inte bedöma japansk musik, men enligt japanska mått måste den ju ha varit bra eftersom den tydligen blev en hit.

Har du något favoritminne från alla musikåren hittills?

– Det finns många bra minnen, men ett speciellt var när vi var runt och spelade i Amerika och träffade Christer Fuglesang. Han visade oss runt på NASA och vi fick gå in i deras skyttlar. Jag fick till och med provsitta en av deras toaletter, som man behövde spänna fast sig i. Vi spelade inte på NASA men däremot på en klubb i Huston där svenskarna höll till. Fuglesang och hans familj var där och lyssnade.

Hur ser planen ut framöver? Är det några speciella låtar du vet att du kommer spela mycket av?

– Efter sommarturnén går jag rakt in i höstturnén på 23 spelningar. Sedan börjar jag direkt med Julgalan, som är på 16 spelningar. "Guld och gröna skogar" och "Änglahund" kommer såklart att vara med, och sedan ett par låtar från senaste skivan och ett medley med gamla 60-talsfavoriter. Jag vill passa på att minnas tillbaka lite.

– Turnén kommer ju till Gävle i november, men jag kommer faktiskt förbi Gävle 4 oktober också på lite skivsignering. Det ska bli väldigt kul att träffa Gävlepubliken, och jag hoppas speciellt att barnen kommer. Man måste vara rädd om den lilla publiken också.

Mer läsning

Annons