Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jultoner med hög trivselfaktor

/
  • Som åhörare vet man från start att det inte kommer att bli en kväll som utmanar och tänjer gränser eftersom syftet är att tillfredsställa brett.Foto: Lasse Halvarsson

Annons

Stämsång, psalmer, myspop och återhållsam trevlighet. Så ser de flesta av julkonserterna som översvämmar oss så här års ut. Inget ont i det. För det är så vi vill ha det; lite myspys bland tomteskäggen, pepparkakorna och glöggen. En varm kram och ett lagom andligt budskap ger oss en tradition vi alla kan enas kring utan att provoceras av någon utstickande kantighet.

Den här tisdagskvällen i Konserthuset utgör inget undantag. En höggravid Linda Lampenius står för det klassiska med sin fiol och sin charmiga finska trulighet, Triple & Touch för humorn, Pernilla Wahlgren (född på julafton förresten) för den svenska traditionen, Hanna Holgersson för förnyelsen och sydafrikanska Star School Choir för den internationella utblicken.

Och att blanda jullåtar från olika delar av världen, man inleder till exempel oväntat med irländsk julmusik, med det svenska fungerar bra och ger perspektiv.

Star School är ett projekt i Sydafrika som Triple & Touchs Göran Rudbo och Ken Wennerholm är engagerade i. Den sydafrikanska skolkören visar hur man firar jul på sydafrikanskt sätt. Berättar om drömmar om framtiden till traditionell körsång och gör en stark version av afrikanskamerikanska folksången och julgospeln ”Go Tell It On The Mountain”.

Julsånger i popoperautstyrsel är vad nytillskottet Hanna Holgersson förser showen med, hon gör en stark ”Ave Maria” tillsammans med Linda Lampenius och avslutar med en känslosam ”O Helga Natt”.

Hanna Holgersson har en omfångsrik röst som samtidigt är nordiskt sval och kompletterar superproffset Pernilla Wahlgren som kommer långt på sin naturliga utstrålning, sin röst, sin energi och folklighet.

Magnus Spångbergs Orkester ger det hela ett naturligt stöd med fina arrangemang och lyhördhet. Så utan att vara en konsert som förnyar och tar julkonsertkonceptet till en ny nivå så imponerar showen med att ta enkelheten på allvar. För som åhörare vet man från start att det inte kommer att bli en kväll som utmanar och tänjer gränser eftersom syftet är att tillfredsställa brett.

Det gör Julkonserten 2008 utan några stora åthävor och utan att bli tråkig. Hög trivselfaktor och konventionella beprövade metoder kan ibland vara det bästa. Det här var en sådan kväll.

Mer läsning

Annons